Polędwica wieprzowa z suszonymi pomidorami

Suszone pomidory, to coś do czego na pewno będę wracać. Mają ciekawy smak-dość słony. I jakoś mało mi przypominają w smaku świeżego pomidora. Ale nie działa to na ich niekorzyść, bo i tak bardzo mi zasmakowały. W dodatku są bardzo aromatyczne i wystarczy kilka sztuk, aby soczysta i krucha polędwica lub inna potrawa, nabrała zupełnie innego charakteru.

Polędwica wieprzowa z suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w zalewie
  • 1/2 małego kubeczka śmietany 30%
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Polędwicę umyć i osuszyć. Pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać kilka łyżek zalewy z pomidorów, wrzucić mięso i smażyć ok. 10 min. Dodać pokrojone pomidory i smażyć jeszcze ok. 5 min. Zalać śmietaną i dusić kolejne 5 min. W tym czasie lekko posolić, bo pomidory są dość słone, a  jeśli zrobi się to wcześniej, to mięso będzie twarde oraz oprószyć pieprzem i natką.

Zostaw odpowiedź