Tarta z warzywami i mięsem

Tarta już dawno za mną chodziła, tylko nie miałam specjalnej formy do jej pieczenia. Więc, jak tylko weszłam w jej posiadanie, to zaraz pojawiła się na naszym stole. I chyba zagości częściej. Oczywiście za każdym razem z inną kompozycją nadzienia. Również na słodko, z owocami, póki jest jeszcze sezon na świeże.

Tarta z warzywami i mięsemTarta z warzywami i mięsem

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki zimnej wody
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • kilka różyczek brokuła
  • mała czerwona papryka
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 50 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, bazylia, zioła prowansalskie, przyprawa do kuchni włoskiej
  • masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciasto umieścić w misce i dobrze wyrobić. Rozwałkować i wylepić formę do pieczenia tart. Wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie, wyjąć z lodówki, przykryć folią aluminiową i obciążyć grochem lub fasolą. Piec 20 min. w 180 st. C. Zdjąć folę i podpiekać jeszcze 5 min. Nadzienie: mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle, oprószyć solą i pieprzem. Brokuła podzielić na małe kawałki i podgotować 5 min. w lekko osolonej wodzie. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, kukurydzę odsączyć z zalewy. Ułożyć wszystkie składniki  na podpieczonym cieście. Zalać jajkiem roztrzepanym ze śmietaną oraz doprawionym solą, pieprzem i ziołami. Posypać startym żółtym serem i przyprawą do kuchni włoskiej. Piec 1 godzinę, najlepiej przykryte folią aluminiową, którą można zdjąć na ok. 10 min. przed końcem pieczenia.

Zostaw odpowiedź