Zapiekane muszle z mięsem

Warto podgotować klika sztuk więcej makaronu, gdyż w czasie gotowania na pewno kilka się rozpadnie. Choć mi tym razem lekko pękły tylko 2 sztuki. Z proporcją nadzienia nieco się przeliczyłam. Mianowicie, po nafaszerowaniu 36 szt., razem z pękniętymi, pozostało mi go na co najmniej jeszcze 10 do 15 szt. Wszystko oczywiście zależy od wielkości muszelek. Ale reszta na pewno się nie zmarnuje. Danie bardzo podobne do lasagne czy cannelloni, zatem jak zwykle pyszne.

Zapiekane muszle z mięsem

SKŁADNIKI:

  • makaron duże muszle do nadziewania (ok. 250 g)
  • 300 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • puszka groszku konserwowego
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 125 g białej mozzarelli w zalewie
  • sos beszamelowy
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, przyprawa do kuchni włoskiej, czosnek granulowany
  • 50 g żółtego sera
  • olej

PRZYGOTOWANIE:

Makaron podgotować w dość dużej ilości osolonej wody z dodatkiem ok. 3-4 łyżek oleju. Rozgrzać na patelni niewielka ilość oleju, wrzucić mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, aż mięso zbrązowieje. Dodać drobno pokrojoną paprykę i zalać pomidorami. Dusić, aż zgęstnieje. W tym czasie doprawić. Mozzarellę odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do mięsa i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Na końcu wrzucić odsączony groszek. Dno żaroodpornego naczynia do zapiekania posmarować sosem beszamelowym, układać dość ciasno nafaszerowany makaron. Zalać resztą sosu i posypać startym, żółtym serem. Przykryć folią aluminiową i piec 30 min. w 175 st. C. Na kilka minut przed końcem pieczenia, zdjąć folię.

Zostaw odpowiedź