Cannelloni

Kolejny makaron. Ten przepis jest nieco bardziej pracochłonny, ale zdecydowanie warto poświęcić mu trochę czasu. Te nadziewane mięsem, dość dużych rozmiarów rurki, są na prawdę pyszne.

Cannelloni

SKŁADNIKI:

  • makaron cannelloni (18 szt.)
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • mozzarella (biała, w zalewie)
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, bazylia, zioła prowansalskie, oregano
  • 200 g żółtego sera
  • masło do smażenia
  • sos beszamelowy

PRZYGOTOWANIE:

Makaron podgotować w osolonej wodzie. Mięso wraz z czosnkiem podsmażyć na maśle. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Dodać pomidory i smażyć aż zgęstnieje. Ser mozzarella odsączyć , pokroić w kostkę i wrzucić do mięsa. Od czasu do czasu mieszać. Smażyć dopóki ser się nie rozpuści. Przygotować sos beszamelowy. Zalać nim dno naczynia żaroodpornego i ułożyć napełniony mięsem makaron. Zalać resztą sosu i posypać startym, żółtym serem. Piec ok. 20 min. w 175 st. C. Gdy zbyt mocno zacznie się przypiekać to przykryć folią aluminiową.

Zostaw odpowiedź

*