Cytrynowy syrop na odporność z miodem, czosnkiem i imbirem
Cytrynowy syrop na odporność z miodem, czosnkiem i imbirem
2021-03-09
Nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych
Nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych
2021-03-15
Czekolada i mięta to świetne połączenie. Jednocześnie słodkie i orzeźwiające. Jeśli je lubisz, wypróbuj koniecznie przepis na rewelacyjne babeczki z nadzieniem z miętowych czekoladek oraz delikatnym miętowym kremem. Po prostu pycha!

Składniki na muffinki:

  • 12 czekoladek miętowych typu "After eight"
  • 160 ml wody (gorącej)
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 4 łyżki kakao (niezbyt czubate)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na krem miętowy:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 6 czekoladek miętowych typu "After eight"
  • 150 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie: 1 duży listek świeżej mięty lub kilka malutkich
  • opcjonalnie: kilka listków świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie

babeczek czekoladowych z miętowym nadzieniem i kremem

1
Wodę zagotować, przelać do kubeczka i odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka ubijać mikserem na wysokich obrotach razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli, przez kilka minut aż masa podwoi objętość i będzie dość puszysta. Następnie dalej miksując wlewać powoli olej.
2
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać do masy z jajek i wymieszać dokładnie łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Dalej mieszając wlewać cienkim strumieniem gorącą wodę.
3
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami lub użyć silikonowych foremek. Nakładać po 2 łyżki ciasta do każdej foremki, wkładać przełamaną na pół czekoladkę miętową (obie połówki), na wierzch wylać resztę ciasta. Masa nie powinna przekroczyć 3/4 wysokości foremki.
4
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 185 stopni z termoobiegiem przez ok. 35 minut. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 15 minut, a następnie wyciągnąć i ustawić na kratce.
5
PRZYGOTOWANIE KREMU MIĘTOWEGO: 100 ml śmietanki 30% przelać do kubka. W niedużym garnku zagotować ok. 300 ml wody i zmniejszyć ogień do średniego. Na garnku ustawić sitko w taki sposób, by woda nie sięgała dna sitka. Jeżeli woda dotyka sitka, wylać trochę wody. Kubek ze śmietanką postawić na sitku. Do śmietanki dodać połamane czekoladki miętowe oraz 1-2 liście mięty (ja miałam bardzo malutkie, więc dałam krótką gałązkę z kilkoma mini listkami). Podgrzewać cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia czekoladek.
6
Gdy czekoladki się rozpuszczą, zdjąć z ognia i wyciągnąć listki mięty. Chwilę przestudzić i wstawić do lodówki na ok. 20-30 minut.
7
W międzyczasie pozostałe 250 ml śmietanki 30% wlać do wysokiego naczynia, dodać serek mascarpone oraz cukier puder. Ubijać mikserem na wysokich obrotach przez parę minut na gęstą masę.
8
Następnie zmniejszyć obroty do najniższych i dolewać powoli masę śmietankowo-miętową z lodówki. Po wylaniu całej masy zwiększyć obroty do średnich i jeszcze krótką chwilę ubijać na gęsty krem.
9
Krem przełożyć do rękawa lub szprycy cukierniczej i dekorować nim całkowicie wystudzone muffinki. Do kremu można wetknąć listek mięty dla ozdoby. Smacznego!
10
Krem ma lekki i delikatny smak miętowy, z małą domieszką czekolady. Jeżeli zależy Ci na mocnej nucie miętowej, dodaj więcej czekoladek miętowych oraz świeżych listków mięty. Uważaj jednak, żeby nie przesadzić ze świeżą miętą ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.