Surówka z cukinią, rukolą i kukurydzą
Sos sałatkowy z ziołami prowansalskimi i trawą cytrynową
2020-03-01
Nuggetsy z kurczaka
Nuggetsy
2020-03-02
Ciastka migdałowe z masy marcepanowej cudownie pachną i bosko smakują. To zdecydowanie nasze ulubione ciasteczka. Można je chrupać bez końca...

Składniki na ciastka:

  • 400 g mąki tortowej (typ 450)
  • 250 g masła lub margaryny do pieczenia w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 6 kropli aromatu migdałowego
  • masa marcepanowa (patrz składniki obok)

Składniki na masę marcepanową:

  • półtorej szklanki* migdałów mielonych (ok.150 g)
  • półtorej szklanki cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • szczypta soli


  • * Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

    Marcepan najlepiej przygotować dzień wcześniej lub kilka godzin przed planowanym pieczeniem ciasteczek

Przygotowanie

ciasteczek migdałowych z masy marcepanowej

1
Masa marcepanowa: mielone migdały wymieszać z cukrem pudrem, białkiem, szczyptą soli i aromatem migdałowym. Można to zrobić ręcznie lub mikserem. Ukształtować zbitą kulę, owinąć folią spożywczą i wsadzić na minimum godzinę do lodówki lub do zamrażarki. Marcepan można przechować przez 2-3 dni w lodówce lub znacznie dłużej w zamrażarce. Trzeba tylko pamiętać, by przed użyciem wyciągnąć marcepan odpowiednio wcześniej do rozmrożenia.
2
Masło (margarynę) zmiksować z cukrem i masą marcepanową (masło/margaryna powinno być w temperaturze pokojowej. Jeśli dopiero teraz wyciągasz je z lodówki, zetrzyj na tarce o średnich oczkach i możesz działać dalej). Ciasteczka z margaryną co prawda nie trzymają kształtu i topnieją w trakcie pieczenia (wyglądają jak biszkopty), ale są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Jeśli użyjesz masła, ciasteczka będą ładniej się prezentować - zachowają swój kształt, ale będą twardsze i bardziej kruche. Jedne i drugie jednak znikną z talerzy tak samo szybko :)
3
Jajka i żółtka wymieszać z aromatem migdałowym i dodawać stopniowo do masła z marcepanem. Przesiać mąkę i dodawać porcjami do masy.
4
Gotowe ciasto od razu zanim stwardnieje nakładać do szprycy (musi być mocna, gdyż ciasto jest dość twarde i ciężko się je wyciska) lub woreczka cukierniczego i wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Zostawiać dość spore odstępy pomiędzy poszczególnymi ciasteczkami (zwłaszcza w przypadku, gdy używasz margaryny). W przypadku masła odstawić blachę z wyciśniętymi ciasteczkami na ok. 60 minut do stężenia. W przypadku margaryny nie ma to znaczenia, gdyż ciastka i tak stracą kształt w trakcie pieczenia.
5
Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180-190 stopni przez ok. 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. Najlepiej zaglądać w trakcie pieczenia przez szybkę, gdyż ciastka dość szybko mogą się przypalić. Upieczone ciasteczka od razu przekładać na kratkę lub talerz do wystudzenia. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.