Mus czekoladowy do tortów i ciast
Mus czekoladowy do tortów i ciast
2021-11-22
Muffinki dyniowe z orzechami i czekoladą
Muffinki dyniowe z orzechami i czekoladą
2021-11-24
Bardzo proste i przepyszne ciasteczka, które można wykrawać foremkami lub stemplować pieczątkami do ciastek. Mój 3-latek miał wiele frajdy przy szykowaniu ciasteczek, a starszaki przy ich zjadaniu ;) Idealny przepis na święta, jak również na co dzień.

Składniki na ciastka do foremek i stempelków:

  • 380 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła (zimnego)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie

Ciastka do stemplowania i wykrawania foremkami

1
Mąkę tortową wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i masło pokrojone na małe kawałki. Posiekać całość nożem lub za pomocą siekacza/rozdrabniacza do kruchych ciast.
2
Następnie zrobić w mące wgłębienie i dodać jajko. Zagnieść szybko ciasto i uformować kulę (ważne, żeby ciasto nie zdążyło się zbytnio zagrzać). Zawinąć w folię spożywczą i schować na ok. 30-50 minut do lodówki.
3
W przypadku samych stempelków odrywać po małym kawałeczku ciasta i formować w dłoniach kulkę. Następnie przykładać stempelek i spłaszczać ciasto, odciskając wzorek. Można też wcześniej spłaszczyć kulkę palcami. W przypadku foremek rozwałkować kawałek ciasta na niegruby placek (podsypać przedtem stolnicę mąką) i wykrawać foremkami (można zrobić cieńsze lub grubsze ciastka w zależności od preferencji).
4
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez ok. 10 minut do zarumienienia.
5
Studzić na kratce. Ciasteczka można długo przechowywać w szczelnym pojemniku (po dokładnym wystudzeniu). Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.