Sałatka z arbuzem i jarmużem
Sałatka z arbuzem i jarmużem
2021-08-17
Beza Pavlova z kremem malinowym
Beza Pavlova z kremem malinowym
2021-08-19
Wyśmienite ciasto migdałowo-śliwkowe. Kolejna obowiązkowa pozycja w sezonie na śliwki. Ciasto jest dość proste w przygotowaniu, a zachwyca aromatem i smakiem.

Składniki na ciasto ze śliwkami i migdałami:

  • 1 kg śliwek (żółtych lub fioletowych)
  • ok. 50 g migdałów
  • 150 g masła
  • 250 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 6 łyżek wystudzonej czarnej herbaty
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Ciasto ze śliwkami i migdałami

1
Śliwki dokładnie umyć i osuszyć. Następnie przekroić na pół i usunąć pestki. Migdały włożyć do kubka i zalać wrzątkiem. Gdy woda przestygnie, wyciągnąć migdały i obrać ze skórek. Do połówek śliwek powkładać migdały. Masło rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce.
2
Jajka ubijać z cukrem mikserem na wysokich obrotach przez ok. 5-7 minut na puszystą jasną masę. Dodać mąkę, cynamon, skórkę cytryny, wystudzoną herbatę oraz rozpuszczone masło. Ubijać mikserem przez 1-2 minuty na jednolitą masę.
3
Tortownicę (o średnicy ok. 25 cm) posmarować odrobiną masła lub wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę śliwek (z migdałami) ułożyć na dnie tortownicy skórką do góry. Na śliwki wylać ciasto.
4
Na cieście ułożyć resztę śliwek skórką do dołu i delikatnie docisnąć. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 60 minut.
5
Upieczone ciasto studzić w tortownicy na kratce. Całkiem wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.