Co zrobić, jeżeli sernik na zimno nie stężał?

Delikatnie miętowy krem do tortów, deserów i babeczek
Delikatnie miętowy krem do tortów, deserów i babeczek
2021-02-28
Babka z kaszy manny na kefirze
Babka z kaszy manny na kefirze
2021-03-01
Zdarzyło Wam się szykować sernik na zimno, a przed przyjściem gości odkryć, że sernik wcale nie stężał na tyle, by dało się go kroić nożem i przekładać na talerzyki? Jak sobie wtedy poradziliście? Z pewnością nie warto wyrzucać takiego sernika do kosza ;) W zależności od tego, ile czasu pozostało do przyjścia gości, można wyczarować z sernika pyszne deserki z bitą śmietaną lub galaretką.

Przygotowanie

Co zrobić, jeżeli sernik na zimno nie stężał?

1
To miał być pyszny i piękny sernik na zimno... aż do momentu, gdy próbowałam go przełożyć z foremki na ozdobny talerz... Okazało się, że owszem pyszny jest, za to kompletnie nie nadaje się do krojenia i układania na talerzyku. Mimo nocy spędzonej w lodówce, sernik nie stężał wystarczająco mocno. W tej sytuacji postanowiłam zmienić sernik w deser w pucharkach.
2
Przygotowałam po pół torebki galaretek w 4 kolorach, rozpuszczając każdą w 200 ml gorącej wody. Gdy galaretki wystygły, wstawiłam do lodówki i sprawdzałam co jakiś czas, czy już zaczęły tężeć. Sernik przełożyłam do szklanek, przykryłam folią aluminiową i również wstawiłam do lodówki.
3
Gdy galaretki zaczęły tężeć, przelałam je do poszczególnych pucharków. Następnie schowałam z powrotem do lodówki do całkowitego stężenia.
4
W przypadku, gdy do przyjścia gości zostało zbyt mało czasu, by szykować galaretkę, można po prostu ubić śmietankę 30% z odrobiną cukru pudru. Bitą śmietanę można posypać tartą czekoladą lub siekanymi orzechami. Deser wyjdzie pyszny, mimo że nie będzie wyglądał jak tradycyjny sernik na zimno :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.