Biszkopt prostokątny z 4 jaj
Biszkopt prostokątny z 4 jaj
2021-06-02
Sałatka z młodej kapusty – idealna na grilla
Sałatka z młodej kapusty – idealna na grilla
2021-06-03
Prosty i szybki przepis na bardzo pyszny budyniowy krem cytrynowy z budyniem w proszku. Idealny do ciasta cytrynowego, biszkoptów, deserów oraz kruchych babeczek ze świeżymi owocami.

Składniki:

  • 2 torebki budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 100 ml soku z cytryny (z 2 dużych cytryn)
  • 200 g cukru
  • 300 ml wody
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


Z podanych proporcji wychodzi pojedyncza gruba warstwa kremu do tortu o średnicy ok. 26 cm lub cieńsza warstwa do ciasta o wymiarach ok. 25x36 cm.

Przygotowanie

cytrynowego kremu budyniowego

1
Do garnka wlać 200 ml wody, sok z cytryny oraz cukier. Zagotować, co jakiś czas mieszając. Budynie wsypać do pozostałej wody (100 ml), dokładnie wymieszać i wlać do garnka z wrzącą wodą cytrynową. Zmniejszyć ogień. Masę przez cały czas energicznie mieszać łyżką lub trzepaczką, aż budyń mocno zgęstnieje.
2
Zdjąć garnek z ognia. Przykryć budyń folią spożywczą w taki sposób, by folia szczelnie stykała się z jego powierzchnią. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
3
Masło w temperaturze pokojowej ubijać przez 4-6 minut mikserem na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo po jednej łyżce wystudzonego budyniu i miksować do osiągnięcia jednolitej, gładkiej konsystencji.
4
Gotowym kremem przełożyć blaty tortu lub ciasta albo wyciskać na babeczki. Krem świetnie smakuje w połączeniu z truskawkami i borówkami, galaretką owocową, a także z kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.