Drożdżówki z wiśniami i kruszonką
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką
2022-07-17
Papryka faszerowana mięsem mielonym
Papryka faszerowana mięsem mielonym
2022-08-03
Połączenie czekolady i bananów daje bardzo ciekawy i pyszny rezultat. Czekoladowy krem bananowy można zajadać jako deser lub dodać do ciasta czy tortu. Smakuje przepysznie :)

Składniki na czekoladowy krem bananowy:

  • 3 dojrzałe banany
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 330 g śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 czubata łyżka kakao

Przygotowanie

Czekoladowy krem bananowy

1
Do kubka wlać 60 ml zimnej śmietanki 30%. Wsypać żelatynę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5-7 minut do napęcznienia.
2
W międzyczasie obrane banany zblendować z 2 łyżkami soku z cytryny. W niedużym garnku zagotować 1-2 szklanki wody. Następnie zmniejszyć ogień, a na garnek nałożyć sitko w taki sposób, żeby gotująca się woda nie sięgała dna sitka. Do sitka wstawić kubek z napęczniałą żelatyną. Podgrzewać na parze przez kilka minut, cały czas mieszając łyżeczką do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
3
Czekoladę mleczną lub gorzką połamać na kawałeczki i podgrzewać w mikrofalówce do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z ciepłą rozpuszczoną żelatyną i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do papki bananowej i zblendować.
4
Schłodzoną śmietankę 30%, serek mascarpone oraz cukier puder przełożyć do wysokiej miski i ubijać mikserem najpierw przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie przez ok. 2 minuty na najwyższych. Dodać masę bananową oraz kakao i miksować przez kolejne 3-5 minut do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
5
Krem przełożyć do pucharków lub na ciasto czy spody tortowe. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Do kremu można dodać pokrojone świeże banany lub inne owoce. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.