Ziołowa marynata do kurczaka na grilla
Ziołowa marynata do kurczaka na grilla
2021-05-10
Gofry bananowe z wodą gazowaną
Gofry bananowe z wodą gazowaną
2021-05-10
Kremy budyniowe są bardzo popularne i lubiane. Pasują do wielu ciast, tortów, muffinek, ptysiów i rurek. Tym razem proponuję wyśmienity krem budyniowy o smaku czekoladowym.

Składniki:

  • 750 ml mleka
  • 330 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 150 g cukru
  • 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady deserowej lub mlecznej
  • opcjonalnie: 50 ml brandy, wódki lub amaretto

Przygotowanie

czekoladowego kremu budyniowego

1
Do 200 ml mleka dodać kakao, jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszać mikserem. Pozostałe 550 ml mleka zagotować w większym garnku. Do wrzącego mleka wlać przygotowaną mieszankę. Gotować przez chwilę, przez cały czas energicznie mieszając, żeby nie było grudek.
2
Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, by folia ściśle przylegała do powierzchni masy budyniowej i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło wyciągnąć z lodówki, żeby zdążyło zmięknąć do dalszej obróbki.
3
Gdy masa budyniowa wystygnie, rozpuścić czekoladę gorzką i deserową w rondelku lub mikrofalówce. Masło zmiksować, aż stanie się kremowe i puszyste. Do ubitego masła dodawać małymi porcjami masę budyniową i dalej ubijać, aż krem stanie się gładki i jednolity. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Na koniec dodać alkohol i wymieszać.
4
Krem budyniowy pasuje do tortów, biszkoptów, kruchego ciasta, deserów, ptysiów, rurek z ciasta francuskiego czy wafli. Jedna porcja starcza na dużą blachę ciasta lub przełożenie dwóch blatów tortu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.