Kokosowy krem z wafelkami i białą czekoladą do tortów, ciast i deserów
Kokosowy krem z wafelkami i białą czekoladą do tortów, ciast i deserów
2021-03-22
Pyszny krem do tynkowania tortu na bazie serka naturalnego i śmietanki
Pyszny krem do tynkowania tortu na bazie serka naturalnego i śmietanki
2021-03-25
W ostatnim czasie modne stało się dekorowanie tortów tzw. dripem, spływającym na boki tortu. Nałożenie dripu na tort może jednak sprawić pewne kłopoty. Proponuję przepis na czerwoną polewę na bazie białej czekolady, mleka i żelatyny, z dodatkiem barwnika spożywczego. Dzięki żelatynie polewa szybciej zastyga i pozwala osiągnąć efekt spływających sopli.

Składniki:

  • 90 g białej czekolady
  • 30 ml mleka
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • czerwony barwnik spożywczy w żelu lub proszku

Przygotowanie

czerwonej polewy (dripu) do tortów i ciast

UWAGA! Tort musi być bardzo dobrze schłodzony w lodówce, zanim zaczniesz nakładać drip.
1
Do filiżanki wsypać żelatynę, zalać mlekiem (zimnym lub w temperaturze pokojowej), wymieszać i odstawić na ok. 15 minut do napęcznienia.
2
W dwóch niedużych garnkach zagotować po szklance wody. Na każdym garnku z gotującą się wodą ustawić sitko w taki sposób, by woda nie sięgała dna sitka. Jeżeli woda dotyka sitka, wylać trochę wody.
3
Białą czekoladę połamać na małe kawałeczki i przełożyć do kubka. Kubek z pokruszoną czekoladą postawić na jednym sitku i podgrzewać do rozpuszczenia czekolady, co chwilę mieszając. Ogień trochę zmniejszyć, żeby nie poparzyć się parą w trakcie mieszania czekolady.
4
Na drugim sitku ustawić napęczniałą w mleku żelatynę. Zmniejszyć ogień i podgrzewać żelatynę na parze do jej całkowitego rozpuszczenia, co chwilę mieszając. Uważać, by żelatyna nie zrobiła się gorąca.
5
Do rozpuszczonej czekolady dodać barwnik i dokładnie wymieszać (ja użyłam barwnika w żelu, maczając suchą wykałaczkę 2-3 razy w pojemniczku z barwnikiem, a następnie w czekoladzie (za każdym razem używając nowej suchej wykałaczki); jeżeli masz barwnik w proszku, rozpuść go najpierw w 1 łyżeczce wody lub wódki i dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj do czekolady). Nie dawać za dużo barwnika, gdyż kolor zrobi się znacznie intensywniejszy po dodaniu rozpuszczonej w mleku żelatyny. Ogień zmniejszyć do minimum.
6
Rozpuszczoną żelatynę dodać do rozpuszczonej czekolady i bardzo dokładnie wymieszać. Wyłączyć ogień i przestudzić masę. Gdy polewa zrobi się ledwo ciepła (po dotknięciu palcem będzie czuć, że ma mniej więcej temperaturę ciała lub lekko chłodniejszą), można zacząć dekorować tort, ciasto lub babeczki. Nie czekać, aż polewa całkiem wystygnie, gdyż może zrobić się wtedy za gęsta.
7
Gotową polewę można najpierw bardzo powoli wylewać łyżeczką na krawędziach dobrze schłodzonego tortu, nabierając malutką porcję polewy na łyżeczkę i przechylając łyżeczkę bardzo powoli na brzegu tortu. Polewa powinna zatrzymać się mniej więcej w połowie wysokości tortu. Jeśli spływa na sam dół, przechylać łyżeczkę jeszcze wolniej, żeby mniejsza ilość polewy spływała na bok tortu. W ten sposób paski będą cienkie i delikatne. Można też przelać polewę do woreczka cukierniczego lub torebki śniadaniowej, zrobić w rogu malutką dziurkę i wyciskać polewę na tort.
8
Żeby otrzymać grubsze paski na bokach tortu, wylewać powoli polewę dookoła krawędzi tortu i czekać, aż polewa sama spłynie na boki. Jeśli polewa jest zbyt płynna, odczekać kilka minut, aż bardziej stężeje. Jeżeli zaś stężeje za bardzo, dolać odrobinę lekko ciepłego mleka i dokładnie wymieszać.
9
Po udekorowaniu boków tortu wylać polewę na górę ciasta i wyrównać szpatułką. Jeżeli drip zrobił się zbyt gęsty i polewa mierzwi na cieście zamiast tworzyć gładką powierzchnię, dodać trochę lekko ciepłego mleka i dokładnie wymieszać. Następnie wylać na tort i wyrównać, uważając, by polewa nie uciekała na boki tortu.
10
Tym razem do koncepcji tortu bardziej mi pasował przerywany wzór, stąd drip na zdjęciach nie pokrywa całej górnej powierzchni tortu. Śmiało jednak można nim posmarować całą górę. Polewa po zastygnięciu ma gęstą, żelową konsystencję. Dobrze trzyma się tortu i łatwo się kroi. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.