Naleśniki
Naleśniki (wersja podstawowa)
2020-02-25
Surówka z cukinią, rukolą i kukurydzą
Surówka z cukinią, rukolą i kukurydzą
2020-02-29
Surówka z cukinią, rukolą i kukurydzą pasuje do różnych dań (mięsa, ryb, kanapek). Sałatkę można śmiało przygotować wieczorem, przechować w lodówce, a następnego dnia zabrać do pracy. Świetnie się komponuje z kaszą gryczaną, jęczmienną perłową czy bulgur, zwłaszcza gdy do kaszy dodamy drobno pokrojony ser typu feta. Taki posiłek świetnie się sprawdzi jako lunch w pracy lub pełnowartościowy obiad 🤩

Składniki na kotlety de volaille:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz
  • 1/4 kostki masła (ok. 50 g)
  • opcjonalnie: ser żółty (po plasterku na kotlet)
  • 3 czubate łyżki mąki owsianej lub zwykłej pszennej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • ok. 1 butelki oleju rzepakowego do głębokiego smażenia

Przygotowanie

kotletów de volaille z masłem lub serem

1
Każdy filet przekroić na pół na dwie cieńsze części i rozbić delikatnie tłuczkiem z obu stron na cienkie placki. Można przykryć filety folią spożywczą lub np. woreczkiem śniadaniowym, żeby podczas rozbijania mięso się nie rozpadało. Kotlety po kolei oprószyć z obu stron solą i palcem rozetrzeć, żeby sól w miarę równo się rozłożyła. Następnie posypać odrobiną pieprzu i słodkiej papryki (również z obu stron).
2
W przypadku kotletów z masłem położyć na jednej krawędzi fileta podłużny kawałeczek masła i zrolować - dość ciasno ściskając - ku drugiej krawędzi. W przypadku kotletów z serem złożyć plasterek sera wpół, ułożyć bliżej jednej z krawędzi i zrolować dość ciasno ku drugiej krawędzi.
3
Płatki kukurydziane włożyć do woreczka foliowego, przyklepać woreczek, żeby uszło powietrze, a końcówki luźno związać (tak żeby płatki nie uciekały w trakcie rozbijania, a resztki powietrza mogły ulecieć). Rozbić tłuczkiem na bardzo drobne cząsteczki.
4
W miseczce wymieszać jajka razem z odrobiną soli, pieprzu i słodkiej papryki. Mąkę przesypać do drugiej miseczki, a rozdrobnione płatki kukurydziane do trzeciej. Kotlety obtaczać dokładnie najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w płatkach kukurydzianych. Zwrócić szczególną uwagę na boki roladek, żeby były szczelnie zamknięte panierką i chroniły przed wyciekiem masła i sera.
5
Smażyć w dobrze rozgrzanym głębokim oleju, wszystkie kotlety jednocześnie na dużej patelni lub po 2-3 sztuki w niedużym rondelku (wówczas potrzeba mniej oleju). Smażyć na wolnym ogniu bez przykrycia przez ok. 12-15 minut. W połowie czasu smażenia obrócić kotlety na drugi bok. Usmażone kotlety układać na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
6
Podawać z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą oraz surówką. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.