Deser w pucharkach z bitą śmietaną, galaretką i kremem mascarpone

Ptysie z kremem z białej czekolady i mascarpone
Ptysie z kremem z białej czekolady i mascarpone
2020-09-08
Grillowane warzywa
Grillowane warzywa
2020-09-14
Zaskocz swych gości pysznym deserem o intrygującym wyglądzie. Deser w pucharku z bitą śmietaną, galaretką i kremem z białej czekolady oraz mascarpone z pewnością robi wrażenie :)

Składniki na krem z białej czekolady:

  • pół tabliczki białej czekolady (ok. 50 g)
  • 150 g serka mascarpone
  • 165 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 30 ml gorącej wody
  • opcjonalnie: garść płatków migdałów
  • opcjonalnie: garść słonecznika

Pozostałe składniki:

  • 1 galaretka w kolorze czerwonym (np. truskawkowa, poziomkowa czy wiśniowa)
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1/5 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 20 g)
  • opcjonalnie: garść rodzynek

Przygotowanie

deseru w pucharkach z bitą śmietaną, galaretką i kremem mascarpone

1
PRZYGOTOWANIE KREMU: rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Do lekko przestudzonej czekolady dodawać po łyżce serka mascarpone i mieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek.
2
Dobrze schłodzoną śmietankę (165 ml) ubijać w wysokim naczyniu. Gdy lekko zgęstnieje dodać cukier puder i dalej ubijać, aż śmietana zrobi się sztywna. Pod koniec ubijania dodać masę z czekolady i mascarpone i miksować przez chwilę do połączenia składników. Żelatynę bardzo dokładnie rozpuścić w 30 ml gorącej, lecz nie wrzącej wody, tak by nie było żadnych grudek. Następnie dodać do masy śmietanowej i dobrze wymieszać.
3
W dużym garnku lub misce poukładać 5 pucharków lub kieliszków w taki sposób, by były dość mocno pochylone, ale jednocześnie stabilne. Ostrożnie nałożyć masę kremową. Posypać płatkami migdałów i wstawić garnek z pucharkami na parę godzin do lodówki, uważając by pucharki się nie poprzewracały.
4
Gdy krem stężeje, przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, wyciągnąć pucharki z lodówki i obrócić kremem do góry. Wsypać słonecznik, a następnie ostrożnie nalać galaretkę. Wstawić z powrotem do lodówki.
5
Przed podaniem ubić śmietankę (330 ml). Gdy śmietana zacznie gęstnieć, dodać cukier puder i dalej ubijać, aż zrobi się sztywna. Do pucharków nakładać na przemian po trochę rodzynek i bitej śmietany. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i posypać nią deser. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.