Tiramisu z truskawkami
Tiramisu z truskawkami
2022-09-15
Kokosanki
Kokosanki
2022-09-30
Prosty przepis na lukrowane drożdżówki z agrestem. Pyszne słodko-kwaśne bułeczki są idealne zarówno na przerwę w pracy, jak i poczęstunek dla gości.

Składniki na drożdżówki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 300 ml mleka
  • 14 g drożdży instant (2 torebki)
  • 2 żółtka
  • 60 g masła
  • 1/3 szklanki* cukru + 3 łyżeczki cukru do posypania ciasta
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 300 g agrestu
  • 2 łyżeczki cynamonu

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Składniki na lukier:

  • 150-200 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie

Drożdżówki z agrestem i lukrem

1
W rondelku podgrzewać na niewielkim ogniu mleko, masło, cukier oraz cukier waniliowy, cały czas mieszając do rozpuszczenia składników. Następnie odstawić do przestudzenia.
2
Mąkę przesiać do miski, wsypać drożdże i sól, zamieszać. Wlać ciepłe (ale nie gorące) mleko, dodać żółtka i wszystko razem zagnieść ręcznie lub za pomocą miksera z końcówkami do pieczywa (w kształcie spiralnych haków). Wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski wysmarowanej odrobiną oleju rzepakowego lub oliwy, przykryć ściereczką lub pieluszką tetrową, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
3
W międzyczasie agrest umyć i lekko osuszyć. Następnie usunąć szypułki i ogonki. Dodać 1 łyżeczkę cynamonu oraz 1 łyżeczkę cukru, wymieszać.
4
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o wymiarach ok. 30 x 30 cm. Posypać 1 łyżeczką cynamonu oraz 2 łyżeczkami cukru. Ciasno zrolować i podzielić na 16 części. Poszczególne części poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Zrobić lekkie wgłębienie na owoce.
5
Na każdej bułeczce układać ciasno agrest.
6
Piec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) w temperaturze 180 stopni do zarumienienia ciasta, ok. 25-30 minut. Upieczone drożdżówki wyciągnąć z piekarnika i przestudzić na kratce.
7
PRZYGOTOWANIE LUKRU: cukier puder utrzeć z 2 łyżkami gorącej wody. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodać jeszcze jedną łyżeczkę wody (ewentualnie dwie) i ponownie wymieszać. Gdyby natomiast lukier był zbyt rzadki, dodać więcej cukru pudru.
8
Upieczone i wystudzone drożdżówki polać lukrem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.