Tort bezowy Dacquoise (Dakłas)
Tort bezowy Dacquoise (Dakłas)
2021-11-20
Mus czekoladowy do tortów i ciast
Mus czekoladowy do tortów i ciast
2021-11-22
Pankejki można przygotować na wiele różnych sposobów. W okresie jesiennym warto wypróbować przepis na dyniowe pancakes. Mają piękny słoneczny kolor i smakowity aromat. Można je jeść na sucho lub z różnymi dodatkami. Są pyszne!

Składniki na dyniowe pankejki:

  • ok. 270 g dyni (oczyszczonej z miąższu i nasion)
  • 300 ml mleka
  • 1 szklanka* mąki pszennej pełnoziarnistej
  • półtorej szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 ml wody
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

Dyniowe pancakes

1
Dynię pokroić na trochę mniejsze kawałki i obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobną kostkę (ok. 1-1,5 cm). Przełożyć na patelnię i dodać 150 ml wody. Dusić pod przykryciem na słabym lub średnim ogniu przez ok. 8 minut, regularnie mieszając. Następnie ściągnąć pokrywkę, by woda odparowała. Uważać, by nie przypalić dyni. Dolać trochę wody, jeżeli cała wyparuje. Gdy dynia zrobi się dość miękka, zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Jeżeli na patelni zostanie woda, odcedzić dynię przez sitko.
2
W dużej misce ubijać trzepaczką mleko, cukier, jajko, olej i ocet jabłkowy do dokładnego połączenia składników. Osobno wymieszać mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz tortową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir i sól.
3
Lekko przestudzoną dynię przełożyć do wysokiego naczynia, dodać 1/3 mieszanki mlecznej i zetrzeć blenderem na papkę. Następnie przełożyć do reszty masy mlecznej i wymieszać trzepaczką. Do masy dyniowej przesiać mąkę wymieszaną z przyprawami. Dobrze wymieszać trzepaczką.
4
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego lub rzepakowego. Nakładać po 3 łyżki ciasta i smażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut z obu stron, aż placek napuszy się i lekko przyrumieni.
5
Podawać z cukrem pudrem, serkiem, dżemem, nutellą lub innymi dodatkami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.