Marynata na grilla pomidorowo-musztardowa
Marynata na grilla pomidorowo-musztardowa
2021-06-04
Surówka do grilla ze szpinakiem i rzodkiewką
Surówka do grilla ze szpinakiem i rzodkiewką
2021-06-08
Chrupiący i aromatyczny chlebek grillowany z masłem czosnkowo-ziołowym. Idealny dodatek do potraw z grilla.

Składniki na 7 kromek:

  • 40 g masła w temperaturze pokojowej (można podgrzać w mikrofalówce)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 lub 1/5 łyżeczki czosnku granulowanego (w zależności od preferencji)
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • odrobina ziół prowansalskich lub świeże zioła (np. 1-2 listki mięty i po parę listków bazylii, rozmarynu, oregano)
  • 7 kromek chleba

Składniki na 14 kromek:

  • 80 g masła w temperaturze pokojowej (można podgrzać w mikrofalówce)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (w zależności od preferencji)
  • 1/5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich lub świeże zioła (np. 2-3 listki mięty i po kilka listków bazylii, rozmarynu, oregano)
  • 14 kromek chleba

Przygotowanie

grillowanego chleba z masełkiem czosnkowym

1
Miękkie masło (jeśli jest twarde lub prosto z lodówki, można podgrzewać stopniowo w mikrofalówce co jakiś czas mieszając, aż zrobi się miękkie, ale nie płynne) wymieszać w miseczce z przyprawami oraz ziołami. Jeżeli zioła są świeże, posiekać wcześniej na małe cząsteczki.
2
Przygotowanym masełkiem smarować chleb - po niepełnej łyżeczce na kromkę. Posmarowany chleb układać na tackach aluminiowych i grillować do zarumienienia, co jakiś czas obracając kromki na drugą stronę.
3
Gotowy chlebek jest chrupiący z zewnątrz i miękki w środku. Przepyszny! Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.