Panierowane paluszki surimi
Panierowane paluszki surimi
2020-07-24
Sałatka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej
2020-08-04
Delikatny gulasz z łopatki wieprzowej można jeść z kaszą gryczaną, makaronem, ziemniakami lub ryżem. Pasuje do wszystkiego :)

Składniki na gulasz z łopatki:

  • 700 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1-2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • kilka listków bazylii
  • kilka listków rozmarynu
  • 2-3 listki mięty
  • nieduży kawałek selera naciowego
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej lub tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

gulaszu z łopatki

1
Mięso pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodać czosnek i pokrojone mięso. Smażyć przez ok. 20-30 minut, regularnie mieszając. W trakcie smażenia dodać przyprawy: sól, ostrą i słodką paprykę, pieprz cytrynowy i ziołowy. Dokładnie wymieszać.
2
Podsmażone mięso (razem z sokiem puszczonym w trakcie smażenia) przełożyć do dość dużego garnka i dolać 650 ml wody. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać seler naciowy, ziele angielskie oraz pokrojoną paprykę i marchewkę. Następnie dodać odrobinę gałki muszkatołowej, majeranek, liść laurowy oraz zioła (bazylię, rozmaryn, miętę - w całości lub posiekane). Po ok. 30 minutach zmniejszyć ogień i dusić przez ok. 60-90 minut, aż mięso zrobi się miękkie.
3
Pod koniec duszenia odlać 2 chochle sosu do kubka i ostudzić. 2 łyżki mąki pszennej (tortowej lub pełnoziarnistej) wsypać do osobnego kubka, zalać 7-8 łyżkami zimnej wody i mieszać do rozpuszczenia mąki. Mieszankę mączną przelać do kubka z ostudzonym sosem, wymieszać i przelać powolnym ruchem do garnka z duszonym mięsem, jednocześnie energicznie mieszając. Gotować jeszcze przez kilka minut do zgęstnienia sosu.
4
Gotowy gulasz podawać z kaszą gryczaną, makaronem, ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

2 Comments

  1. Anonim pisze:

    Dziękuję za przyjęcie do grupy i przepisy.😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.