Miękkie ciastka dyniowe z orzechami
Miękkie ciastka dyniowe z orzechami
2021-10-20
Sernik dyniowy
Sernik dyniowy pachnący świętami
2021-10-24
Wyśmienite warstwowe ciasto z jabłkami. Pachnie bardzo smakowicie i łatwo się kroi. Można je podzielić na wiele kawałków, więc jest idealne na poczęstunek do pracy, szkolne kiermasze i inne okazje.

Składniki na ciasto:

  • 200 ml kefiru
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki sody
  • 100 g cukru
  • cukier puder do posypania

Składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg jabłek
  • 50 g rodzynek
  • 100 g mieszanki suszonych owoców
  • 100 g orzechów (np. włoskich lub laskowych)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Jabłecznik przekładany

1
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Zimne masło pokroić w drobną kostkę. Sodę wymieszać z kefirem w wysokim naczyniu (będzie się mocno pienić) i odstawić na 5-8 minut. Mąkę wymieszać z solą i przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone masło i posiekać razem z mąką nożem lub za pomocą siekacza/rozdrabniacza do kruchych ciast. Następnie zrobić w mące wgłębienie i dodać kefir z sodą, cukier, żółtka oraz cukier waniliowy. Zagnieść szybko ciasto i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i schować na ok. 40 minut do lodówki.
2
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA: Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce lub w szatkownicy automatycznej. Suszone owoce drobno pokroić. Orzechy posiekać. Do jabłek dodać cynamon, skórkę i sok z cytryny, rodzynki, pokrojone suszone owoce oraz posiekane orzechy i wymieszać.
3
Wyciągnąć ciasto z lodówki i podzielić na 3 równe części. Rozwałkować pierwszy kawałek ciasta na szerokość blachy do pieczenia (ok. 35x26 cm). Można posypać wałek mąką, jeśli ciasto się lepi. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać brzegi (można delikatnie zawinąć krawędzie ciasta na boki blachy).
4
Do nadzienia jabłkowego dodać cukier (tuż przed położeniem nadzienia na ciasto) i dokładnie wymieszać. Połowę nadzienia wyłożyć na pierwszy blat ciasta i wyrównać. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i położyć na górę. Rozłożyć pozostałe nadzienie, wyrównać i przykryć ostatnim rozwałkowanym kawałkiem ciasta.
5
Piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 35 minut na złoto-brązowy kolor.
5
Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.