Rurki z ciasta francuskiego z kremem porzeczkowym
Rurki z ciasta francuskiego z kremem porzeczkowym
2023-04-11
Zrazy wołowe w sosie grzybowym
Zrazy wołowe w sosie grzybowym
2023-04-13
Prosta i szybka, a jednak robiąca wrażenie przekąska z faszerowanych jajek z dodatkiem wędzonego łososia i roszponki. Polecam jako przekąskę do pracy, na spotkania w gronie rodzinnym lub z przyjaciółmi.

Składniki na faszerowane jajka z wędzonym łososiem:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g wędzonego łososia
  • garść roszponki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pieprz
  • opcjonalnie: mix kiełków do dekoracji

Przygotowanie

jajka faszerowane z wędzonym łososiem

1
Ugotowane jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka ostrożnie wyciągnąć i rozetrzeć widelcem. Dodać majonez, sól, paprykę słodką i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
2
Plasterki wędzonego łososia pokroić na paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy pasek zwijać w rozetkę i wkładać do połówek białka. Z boku wetknąć roszponkę.
3
Masę z żółtek przełożyć do szprycy cukierniczej lub rękawa i wyciskać do środka rozetek z łososia (ewentualnie nakładać łyżeczką).
4
Ozdobić kiełkami (opcjonalnie). W przypadku większej imprezy najlepiej przygotować podwójną lub potrójną porcję. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.