Beza Pavlova z bitą śmietaną i owocami
Beza Pavlova z bitą śmietaną i owocami
2023-04-22
Pieczone żeberka – miękkie i soczyste
Pieczone żeberka – miękkie i soczyste
2023-04-26
W tygodniu często nie ma czasu na długie stanie przy garach. Warto przygotować jedzenie w wolnej chwili i zamrozić, a w razie potrzeby wyciągnąć z zamrażarki. Podobnie w przypadku większej imprezy, gdy trzeba przygotować duże ilości różnorodnego jedzenia. Jednym z dodatków do obiadu, które można spokojnie przygotować wcześniej, są kopytka. Odpowiednio zamrożone nie stracą swych walorów.

Jak najlepiej zamrozić kopytka?

Mrożenie surowych kopytek

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA


  • Kopytka można mrozić surowe lub ugotowane. Ja zdecydowanie preferuję mrożenie surowych kopytek, gdyż ten sposób jest szybszy i prostszy, a efekt mnie jeszcze nie zawiódł :)

  • 1
    Surowe kopytka zaraz po pokrojeniu ciasta układać rządkami na posypanej dość obficie mąką tacce lub blaszce, która zmieści się do zamrażarki. Kopytka układać tak, by nie stykały się ze sobą. Odstawić na około godzinę do obeschnięcia.
    2
    Następnie schować tackę/blaszkę z kopytkami do zamrażalnika na minimum 4 godz. Gdy kopytka porządnie się zmrożą, podzielić na porcje i przełożyć do woreczków. Schować z powrotem do zamrażarki. Jeżeli kopytka od razu po przygotowaniu schowasz do woreczków zamiast zamrozić rozłożone na tacce, kluski się posklejają i po ugotowaniu nie zachowają pierwotnego kształtu i smaku.
    3
    W razie potrzeby wyciągnąć odpowiednią porcję z zamrażalnika i wrzucić do wrzącej osolonej wody. Po wypłynięciu kopytek gotować jeszcze przez ok. 3 minuty.
    4
    Po tym czasie wyciągnąć łyżką cedzakową i od razu podawać. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.