Surówka z kapusty jak u Chińczyka
Surówka z kapusty „jak u Chińczyka”
2021-08-10
Krem malinowy ze świeżych malin
Krem malinowy ze świeżych malin
2021-08-13
Zdarzyło Ci się, że maliny przechowywane w pojemniczku w lodówce spleśniały? Sprawdź, jak najlepiej przechowywać te pyszne owoce, by uniknąć przykrych niespodzianek.

Co należy przygotować?

  • blachę, tackę lub płaski pojemnik o gładkim dnie
  • kilka listków ręcznika papierowego

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • W przypadku własnego ogródka maliny najlepiej zbierać w suchy, słoneczny dzień. Mokre maliny niestety będą szybko pleśniały.

  • Zarówno własne maliny, jak i kupne przed schowaniem do lodówki należy dokładnie przejrzeć i usunąć owoce, które zaczynają pleśnieć.

  • Malin nie należy myć wcześniej niż tuż przed spożyciem. Do lodówki chowamy niemyte owoce.
  • Przygotowanie

    Jak przechowywać świeże maliny?

    1
    Blachę do ciast, tackę lub inny płaski pojemnik wyłożyć ręcznikiem papierowym. Owoce bardzo delikatnie wysypać na blat kuchenny wyłożony ręcznikiem papierowym lub silikonową matą. Nadpleśniałe maliny należy od razu usunąć, bardzo miękkie lub rozpadające się najlepiej od razu spożyć. Zdrowe, sprężyste owoce natomiast bardzo delikatnie przekładać pojedynczo do wybranego pojemnika i układać obok siebie tak, by poszczególne maliny się nie stykały.
    2
    Maliny ułożone w rządki przykryć ręcznikiem papierowym i schować do lodówki. Spożyć najlepiej w ciągu 2-3 dni, gdyż zerwane maliny podobnie jak truskawki są bardzo nietrwałe i szybko się psują.
    3
    Świeże maliny można wykorzystać do różnych deserów, ciast, koktajli, konfitur czy nalewek. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.