Krem jajeczny
Krem jajeczny z mascarpone
2023-10-11
Tort bananowo-czekoladowy
Tort bananowo-czekoladowy
2024-01-24
Kawowa beza to prawdziwy sztos! Do tego pyszny krem kawowy i owoce. U nas każdy prosi o dokładkę :)

Składniki na bezę kawową:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Składniki na krem kawowy:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru (niekopiastych)
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżeczka do posypania
  • ok. 300 g świeżych malin lub truskawek
  • ok. 300 g borówek amerykańskich
  • opcjonalnie: kilka listków mięty do dekoracji

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Bezę najlepiej upiec dzień wcześniej, żeby zdążyła porządnie się wysuszyć.

  • Białka do bezy powinny być w temperaturze pokojowej i dokładnie oddzielone od żółtek.

  • Miska, w której będą ubijane białka, powinna być całkiem czysta i sucha.

  • Krem kawowy można przygotować tuż przed podaniem lub 3-4 godziny wcześniej.

  • Przygotowanie

    Kawowa Pavlova z malinami i borówkami

    1
    Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok. 20 cm (np. odrysowując krawędzie talerza). Obrócić papier do góry nogami i ułożyć na blaszce od piekarnika (tak, by beza nie stykała się bezpośrednio ze śladami ołówka czy długopisu).
    2
    Białka ubijać mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 30-sekundowych, cały czas miksując.
    3
    Po zużyciu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę, a następnie sprawdzić rozcierając odrobinę piany między palcami, czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, dodać łyżkę kawy rozpuszczalnej oraz sok z cytryny i jeszcze przez krótką chwilę ubijać.
    4
    Następnie do ubitej piany dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać łopatką kuchenną. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni z termoobiegiem. Bezę ułożyć na papierze do pieczenia w kształt okręgu i delikatnie wyrównać. Na środku zrobić niewielkie wgłębienie.
    5
    Wstawić do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika (z termoobiegiem). Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 2 godziny. Co jakiś czas zerkać, czy beza nie zaczyna się rumienić. Gdyby tak się działo, zmniejszyć temperaturę o 10-20 stopni. Jeżeli beza w trakcie pieczenia trochę popęka, nie przejmować się, w przypadku bezy to normalne zjawisko.
    6
    Po zakończeniu pieczenia zostawić bezę w piekarniku na ok. 50-60 minut lub na całą noc (wówczas uchylić trochę drzwiczki piekarnika).
    7
    PRZYGOTOWANIE KREMU KAWOWEGO: Śmietankę 30%, serek mascarpone, 4 łyżeczki kawy oraz cukier puder umieścić w wysokiej misce. Ubijać mikserem przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie przez ok. 4-5 minut na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu.
    8
    Na bezę wyłożyć 3-4 łyżki kremu kawowego i ułożyć część malin oraz borówek amerykańskich lub innych owoców. Następnie wyłożyć resztę kremu i udekorować pozostałymi owocami.
    9
    Przechowywać w lodówce do momentu podania. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.