Drożdżówki z agrestem i lukrem
Drożdżówki z agrestem i lukrem
2022-09-27
Stabilna polewa czekoladowa
Stabilna polewa czekoladowa do ciast
2022-10-01
Prosty i szybki przepis na przepyszne kokosanki. Zamknięte w szczelnym pojemniku zachowują świeżość przez kilka dni. Tylko ciężko jest wytrzymać i nie zjeść wszystkich kokosanek od razu ;) Te pyszne ciasteczka nie zawierają glutenu, więc nadają się dla osób stosujących dietę bezglutenową.

Składniki ciasto kokosowe:

  • 300 g wiórków kokosowych
  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 80 g masła
  • 250 g cukru, najlepiej drobnego (1 i 1/4 szklanki*)
  • 4 łyżki mleka (np. 1,5-2%)
  • 3 łyżeczki mąki kokosowej lub ziemniaczanej**
  • szczypta soli

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml.
** Zarówno mąka kokosowa, jak i mąka (skrobia) ziemniaczana nie zawierają glutenu.

Przygotowanie

Spód kokosowy do ciast

1
Masło rozpuścić w średniej wielkości garnku na słabym ogniu. Dodać połowę cukru oraz mleko i mieszać, aż się cukier rozpuści (gdyby nie rozpuścił się do końca, to nic strasznego). Wyłączyć ogień.
2
Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
3
Białka ubijać mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 20 sekundowych, żeby cukier mógł dokładnie się rozpuścić.
4
Gdy piana zrobi się sztywna i lśniąca, rozetrzeć odrobinę między palcami, sprawdzając czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej. Na koniec dodać mąkę kokosową lub ziemniaczaną i wymieszać szpatułką lub łyżką (w przypadku mąki kokosowej piana może się rozrzedzić, ale to nie szkodzi). Następnie dodać przestudzoną masę z wiórków kokosowych i delikatnie wymieszać.
5
Blachę do ciast wyłożyć papierem do pieczenia (można od spodu rogi posmarować odrobiną masła, żeby papier się nie ślizgał). Następnie układać łyżką lub wyciskać przez szprycę lub rękaw cukierniczy o szerokiej końcówce kopczyki z masy kokosowej (wiórki mogą zatykać końcówkę dekoracyjną, więc najprościej i najszybciej jest użyć łyżki). Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 15-18 minut do lekkiego zarumienienia.
6
Upieczone i całkiem wystudzone kokosanki można przełożyć do szczelnego pojemnika, wówczas zachowają świeżość przez kilka dni. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.