Krem z pierniczków do tortów, ciast i deserów
Krem z pierniczków do tortów, ciast i deserów
2021-05-01
Tort kokosowo-porzeczkowy z truskawkami
Tort kokosowo-porzeczkowy z truskawkami
2021-05-04
Pyszny krem z domowego budyniu i masła. Idealny do karpatki, pychotki i różnych innych ciast, babeczek, ptysiów oraz rurek. Również tortom nadaje wyjątkowy smak.

Składniki:

  • 750 ml mleka
  • 330 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 150 g cukru
  • 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 ml brandy, wódki lub amaretto (można pominąć, jednak alkohol poprawia smak kremu)

Przygotowanie

KREMU BUDYNIOWEGO

1
Do 200 ml zimnego mleka dodać jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszać mikserem. Pozostałe 550 ml mleka zagotować w większym garnku. Do wrzącego mleka wlewać powolnym strumieniem przygotowaną mieszankę. Gotować przez chwilę, przez cały czas energicznie mieszając, żeby nie było grudek.
2
Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, by folia ściśle przylegała do powierzchni masy budyniowej i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło wyciągnąć z lodówki, żeby zdążyło zmięknąć do dalszej obróbki.
3
Gdy masa budyniowa całkiem wystygnie, ubijać masło mikserem na wysokich obrotach przez ok. 4-5 minut, aż stanie się białe i puszyste. Następnie dodawać po łyżce wystudzonego budyniu i dalej ubijać, aż krem będzie gładki i jednolity. Na koniec dodać alkohol i wymieszać.
4
Krem budyniowy pasuje do tortów, różnych ciast (np. karpatki lub pychotki), deserów, ptysiów, rurek z ciasta francuskiego lub wafli. Jedna porcja starcza na dużą blachę ciasta lub przełożenie dwóch blatów tortu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.