Beza kawowa - spód
Beza kawowa – spód
2023-10-08
Kawowa Pavlova – beza idealna
Kawowa Pavlova – beza idealna
2023-10-17
Delikatny, puszysty i pyszny krem z jajek i serka mascarpone. Świetny do deserów i ciast.

Składniki na krem jajeczny:

  • 5 żółtek
  • 3 białka
  • 100 g drobnego cukru (pół szklanki o poj. 200 ml)
  • 500 g serka mascarpone
  • szczypta soli


Przygotowanie

Krem jajeczny z serkiem mascarpone

1
Jajka przed rozbiciem, jeszcze w skorupce, umyć pod bieżącą wodą, a następnie przetrzeć wacikiem nasączonym octem. Przełożyć do miseczki i zalać na 5-7 sekund wrzątkiem. Następnie szybko wyjąć jajka z gorącej wody i osuszyć.
2
Ostrożnie oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać połowę cukru (50 g) i ucierać mikserem przez ok. 8 minut na jasną, puszystą masę. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, a w masie nie będą wyczuwalne żadne grudki, dodawać po 1 łyżce serka mascarpone i ubijać na wolnych obrotach do połączenia składników. Masa powinna być całkiem gładka.
3
Białka przełożyć do wysokiej miski i ubijać przez chwilę mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 30-sekundowych, cały czas miksując na wysokich obrotach. Ubijać do momentu, gdy piana zrobi się sztywna, a cukier całkiem się rozpuści i żadne grudki nie będą wyczuwalne w pianie.
4
Następnie do masy z żółtek i mascarpone dodać pianę z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką na gładką masę.
5
Krem jajeczny można podawać jako samodzielny deser, np. z dodatkiem biszkoptów, orzechów, wiórków czekolady lub przełożyć nim ciasto. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.