Chrupka orzechowa z płatkami kukurydzianymi
Chrupka orzechowa z płatkami kukurydzianymi
2022-01-06
Sałatka meksykańska
Sałatka meksykańska
2022-01-12
Gęsty, słodki, orzechowy - przepyszny krem z jasnych michałków. Rewelacyjny do tortów i ciast. Można go połączyć z kremem z klasycznych michałków oraz innymi masami. Smakuje wyśmienicie.

Składniki na krem michałkowy jasny:

  • 400 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 360 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 350 g białych michałków
  • 2 łyżki wódki

Przygotowanie

Krem michałkowy jasny - z białych michałków

1
Cukierki michałki jasne drobno pokroić. Białą czekoladę połamać na kawałeczki. Śmietankę przelać do rondelka. Dodać rozdrobnione cukierki i czekoladę. Podgrzewać na słabym ogniu cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką. Uważać, by nie doprowadzić masy do wrzenia.
2
Gdy cukierki i czekolada się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę, zdjąć rondelek z ognia. Dodać alkohol i wymieszać. Gdy masa wystygnie, przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki (minimum 5 godzin).
3
Po kilku godzinach lub na drugi dzień przełożyć do wysokiej miski schłodzoną masę michałkową oraz serek mascarpone. Ubijać mikserem najpierw przez ok. 20 sekund na średnich obrotach, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. minutę do uzyskania gęstego kremu.
4
Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.