Ciasto kokosowe z galaretką
Ciasto kokosowe z galaretką
2022-01-02
Chrupka orzechowa z płatkami kukurydzianymi
Chrupka orzechowa z płatkami kukurydzianymi
2022-01-06
Orzechowo-czekoladowy krem o smaku michałków przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom klasycznych michałków. Krem na bazie śmietanki, mascarpone i michaszków świetnie się komponuje zarówno z jasnymi, jak i ciemnymi biszkoptami, ma stabilną konsystencję i wyśmienity smak.

Składniki na krem michałkowy z klasycznych michałków:

  • 250 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g klasycznych michałków
  • 150 g serka mascarpone
  • 30 g mlecznej czekolady
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki wódki lub rumu

Przygotowanie

Krem michałkowy z klasycznych michałków

1
Cukierki michałki klasyczne drobno pokroić. Czekoladę mleczną i gorzką połamać na kawałeczki. Śmietankę przelać do rondelka. Dodać rozdrobnione cukierki i czekoladę. Podgrzewać na słabym ogniu cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką. Uważać, by nie doprowadzić masy do wrzenia.
2
Gdy cukierki i czekolada się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę, zdjąć rondelek z ognia. Dodać alkohol i wymieszać. Gdy masa wystygnie, przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki (minimum 5 godzin).
3
Po kilku godzinach lub na drugi dzień przełożyć do wysokiej miski schłodzoną masę michałkową oraz serek mascarpone. Ubijać mikserem najpierw przez ok. 20 sekund na średnich obrotach, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. minutę do uzyskania gęstego kremu.
3
Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.