Zapiekanka z mięsem mielonym w cieście francuskim
Zapiekanka z mięsem mielonym w cieście francuskim
2021-09-20
Kremówka z malinami na cieście francuskim
Kremówka z malinami na cieście francuskim
2021-09-26
Bita śmietana z likierem pistacjowym to świetny krem do tortów, deserów bezowych i babeczek. Przepis jest bardzo prosty i szybki.

Składniki na krem pistacjowy z bitą śmietaną i likierem:

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 60 ml likieru pistacjowego
  • opcjonalnie: garść pistacji (niesolonych)

UWAGI PASIBRZUSZKA:


  • Do tortów i deserów zazwyczaj preferuję śmietankę 30%, jednak w tym przypadku lepiej się ubije śmietanka 36%. Jeżeli jednak użyjesz śmietanki 30%, warto dodać do niej 3/4 torebki śmietan-fix.


  • Przygotowanie

    Krem pistacjowy z bitą śmietaną i likierem

    1
    Dobrze schłodzoną śmietankę 36% przelać do wysokiego, wąskiego naczynia. Dodać cukier puder i ubijać na wysokich obrotach przez parę minut na gęsty krem.
    2
    Gdy tylko śmietana zgęstnieje, zmniejszyć obroty i dodawać wolnym strumieniem likier pistacjowy. Ubijać tylko do połączenia składników. Dodać obrane i drobno pokrojone pistacje (opcjonalnie).
    3
    Krem pistacjowy świetnie się komponuje z bezą, truskawkami, borówkami amerykańskimi i malinami. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.