Kawowe ciasto ze słomką ptysiową
Kawowe ciasto ze słomką ptysiową
2021-05-21
Pyszny likier kawowy
Pyszny likier kawowy
2021-05-24
Uniwersalny, lekki i bardzo smaczny krem z bitej śmietany i mascarpone do tortów, ciast i deserów. Idealnie pasuje zarówno do różnych owoców, jak i tortów czekoladowych, orzechowych, bezowych itd. Stanowi bazę wyjściową do wielu kremów o różnych smakach. Dzieci zaś uwielbiają go wyjadać prosto z miski ;)

Składniki:

  • 330 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 7 łyżek cukru pudru

Przygotowanie

kremu śmietankowego z mascarpone

1
Śmietankę 30%, serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w wysokiej misce. Ubijać mikserem przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie przez ok. 4-5 minut na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu.
2
Gotowy krem nadaje się do wyciskania przez szprycę lub rękaw cukierniczy. Jedna porcja wystarczy na grubą warstwę tortu o średnicy ok. 25 cm lub dwie cieńsze warstwy (tym bardziej jeśli do kremu dodasz truskawki, borówki lub inne owoce). Krem świetnie pasuje również do deserów, tarty czy babeczek. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.