Sałatka z serem camembert i winogronem
Sałatka z serem camembert i winogronem
2022-03-09
Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami
Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami
2022-04-05
Przepyszny krem do ciast i tortów na bazie czekoladek "Trufle". Intensywny czekoladowo-truflowy smak z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki pasuje do różnych spodów tortowych i deserów.

Składniki na krem truflowy z czarną porzeczką:

  • ok. 380 g cukierków trufle
  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 400 g śmietanki 30%
  • 20 ml brandy, rumu lub wódki (np. o smaku żurawinowym)
  • 150 g serka mascarpone
  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki

Przygotowanie

Krem truflowy z czarną porzeczką

1
Cukierki trufle pokruszyć lub drobno pokroić. Czekoladę gorzką połamać na niewielkie kawałeczki. Śmietankę 30% przelać do rondelka. Dodać rozdrobnione trufle oraz czekoladę i podgrzewać na średnim ogniu. Po chwili zmniejszyć ogień i ciągle mieszając trzepaczką podgrzewać do rozpuszczenia czekolady i cukierków. Uważać, by nie doprowadzić masy do wrzenia.
2
Gdy całość połączy się w jednolitą, gładką masę, zdjąć rondelek z ognia. Dodać alkohol, wymieszać i przecedzić masę przez sitko, rozdrabniając ewentualne resztki trufli. Gdy masa wystygnie, przykryć folią spożywczą i wstawić na minimum 5 godzin do lodówki (lub na całą noc).
3
Po tym czasie dodać do masy schłodzony serek mascarpone i ubijać razem przez krótką chwilę mikserem na wysokich obrotach do połączenia składników w jednolitą, gładką masę. Następnie dodać dżem z czarnej porzeczki i krótko ubijać do wymieszania składników.
4
Gotową masą przełożyć blaty tortu lub ciasta. Schłodzić w lodówce przez minimum 7 godzin. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.