Zrazy wołowe w sosie grzybowym
Zrazy wołowe w sosie grzybowym
2023-04-13
Kopytka
Kopytka
2023-04-15
Idealny spód z kruchego ciasta pod sernik lub dowolne inne ciasto z tortownicy. Szybki i sprawdzony przepis na kruchy spód.

Składniki na kruchy spód:

  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 70 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Przygotowanie

Kruchy spód do sernika lub innego ciasta

1
Mąkę tortową wymieszać z krupczatką i solą, a następnie przesiać na stolnicę. Dodać cukier i masło pokrojone na małe kawałki. Posiekać całość nożem lub za pomocą siekacza/rozdrabniacza do kruchych ciast.
2
Następnie zrobić w mące wgłębienie i dodać żółtka. Zagnieść szybko ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie ugniatać zbyt długo, żeby ciasto się nie zagrzało.
3
Następnie wylepić ciastem spód tortownicy o średnicy ok. 26 cm i ponakłuwać widelcem. Tortownicę z ciastem wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
4
Po tym czasie wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Piec przez ok. 15-20 minut do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu wyciągnąć kruche ciasto z piekarnika.
4
Gotowy kruchy spód jest idealny do serników pieczonych, serników na zimno oraz różnych innych ciast. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.