Jak wykorzystać skorupki jajek?
Jak wykorzystać skorupki jajek?
2021-09-14
Kakaowy biszkopt z 4 jaj na dużą blachę
Kakaowy biszkopt z 4 jaj na dużą blachę
2021-09-16
Kawałeczki kurczaka w sosie ze śmietanki i masła orzechowego, z dodatkiem orzeszków ziemnych oraz grzybków mun to pyszna propozycja na szybki obiad.

Składniki na kurczaka w sosie śmietanowo-orzechowym:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 nieduża papryka czerwona
  • 1 nieduża papryka żółta
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 150 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • ok. 20 g suszonych grzybków mun
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • odrobina pieprzu czarnego
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • opcjonalnie: 4-6 nitek szafranu
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 120 ml wody lub rosołu
  • opcjonalnie: 2 listki werbeny cytrynowej i kilka listków kocanki włoskiej (tzw. magi)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3 średnio czubate łyżki masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów lub bez)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

Kurczak w sosie śmietanowo-orzechowym

1
Grzybki mun przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja zalewam wrzątkiem i zostawiam na ok. 15 minut do namoczenia, a następnie gotuję przez 10 minut). Ugotowane grzybki pokroić w długie cienkie paski (zwykle gotuję większą porcję, kroję w paski i chowam do zamrażarki, później w razie potrzeby wyciągam i bez rozmrażania wrzucam na patelnię do kurczaka).
2
Piersi z kurczaka pokroić w dość cienkie paski. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić ząbki czosnku przekrojone na 3 części. Po chwili dodać pokrojonego kurczaka. Następnie dodać kurkumę, sól, pieprz, imbir w proszku oraz nitki szafranu (opcjonalnie). W razie potrzeby dolać trochę oliwy. Dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
3
Paprykę czerwoną oraz żółtą pokroić w niedużą kostkę (ja akurat tym razem miałam tylko żółtą paprykę). Gdy mięso zrobi się miękkie, dodać orzechy ziemne niesolone, pokrojone grzyby mun oraz paprykę. Smażyć przez chwilę, a następnie dodać 120 ml wody lub rosołu, cukier oraz sok z cytryny. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 5-8 minut.
4
Na koniec dodać śmietankę wymieszaną z masłem orzechowym (ja użyłam masła orzechowego z kawałkami orzechów tzw. "crunchy"). Wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia.
5
Podawać z ryżem lub makaronem. Do kurczaka w sosie śmietanowo-orzechowym świetnie pasuje surowa marchewka pokrojona na cienkie plasterki oraz pomidorki koktajlowe. Smacznego!

2 Comments

  1. Anonim pisze:

    Uwielbiam sos z orzeszków ziemnych (lub masła orzechowego – nie trzeba samemu blendować;-). Dzięki za świetny przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.