Sernik z borówkami na spodzie z herbatników
Sernik z borówkami na spodzie z herbatników
2021-08-04
Jak mrozić fasolkę szparagową
Jak zamrozić fasolkę szparagową?
2021-08-07
Ciekawa propozycja na wykorzystanie ketchupu z cukinii. Piersi z kurczaka w sosie pomidorowym z cukinii, z chrupiącą fasolką szparagową i papryką. To szybkie danie, które świetnie smakuje zarówno latem, jak i zimą.

Składniki na piersi z kurczaka z fasolką szparagową i ketchupem z cukinii:

  • ok. 600-700 g piersi z kurczaka
  • 150 ml ketchupu z cukinii (mały słoiczek)*
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • półtorej płaskiej łyżeczki soli
  • opcjonalnie: 2 listki mięty
  • opcjonalnie: 3-4 listki kocanki włoskiej (tzw. magi)
  • opcjonalnie: kilka listków bazylii
  • opcjonalnie: 3-4 listki cząbru
  • oliwa lub olej rzepakowy do smażenia

* >> tutaj znajdziesz przepis na ketchup z cukinii <<

Przygotowanie

Kurczak z fasolką szparagową i ketchupem z cukinii

1
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać trochę oliwy lub oleju. Ząbki czosnku przekroić wzdłuż na 3 części i wrzucić na rozgrzaną oliwę/olej. Chwilę smażyć do lekkiego zarumienienia.
2
Następnie dodać pokrojonego kurczaka. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut. Gdy mięso zrobi się białe z zewnątrz (bez widocznego surowego mięsa), dodać posiekane zioła (opcjonalnie).
3
W międzyczasie przepłukać świeżą fasolkę szparagową i odciąć końcówki. Jeżeli fasolka nie jest już młoda i ma twarde łykowate włókna, należy je usunąć. Następnie pokroić każdy strączek na 2-3 części. Mrożona fasolka nie wymaga żadnej dodatkowej obróbki. Pokrojoną świeżą fasolkę szparagową lub mrożoną fasolkę (bez rozmrażania) dodać do mięsa, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez ok. 3 minuty.
4
Następnie dodać pokrojoną w paski czerwoną paprykę i smażyć dalej przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodać ketchup z cukinii oraz przecier pomidorowy. Dokładnie wymieszać i smażyć ok. 7-10 minut, aż mięso zrobi się miękkie, ale warzywa nadal będą lekko chrupiące.
5
Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.