Ajerkoniak – domowy likier jajeczny
Ajerkoniak – domowy likier jajeczny
2021-07-10
Marynata do karkówki z powidłami śliwkowymi
Marynata do karkówki z grilla z powidłami śliwkowymi
2021-07-11
Czy wiecie, że lawenda nie tylko ślicznie wygląda i pięknie pachnie, ale również pysznie smakuje? Ze świeżych lub suszonych kwiatów lawendy można na przykład przyrządzić wyjątkowy, aromatyczny krem do tortów oraz deserów. Lekki krem lawendowo-miętowy na bazie śmietanki i mascarpone z pewnością zaskoczy Twoich gości i przyjemnie pobudzi ich zmysły węchu i smaku.

Składniki krem lawendowy:

  • 6 łodyżek świeżej lawendy (o długości ok. 16 cm) lub 3 łyżki suszonych kwiatów lawendy
  • 1 mała gałązka mięty (o długości ok. 6 cm) + 3 duże listki
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 lekko czubatych łyżek cukru pudru
  • opcjonalnie: fioletowy barwnik spożywczy (ja użyłam czerwonego barwnika z domieszką niebieskiego)

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Naturalny krem lawendowy ma biały lub lekko kremowy kolor. Kwiatki lawendy w trakcie podgrzewania ani chłodzenia śmietanki nie "puszczają" koloru. Chcąc uzyskać krem o fioletowym zabarwieniu, trzeba użyć barwnika spożywczego (najlepiej w żelu).

  • Gotowy krem ma gęstą konsystencję, nadającą się do wyciskania przez szprycę dekoracyjną i ozdabiania tortów czy babeczek.

  • Przygotowanie

    Lekki krem lawendowy z miętową nutą

    1
    Świeżą lawendę opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie 3 łodyżki oskubać ze świeżych kwiatków (tych, które dopiero zakwitły).
    2
    200 ml śmietanki 30% przelać do rondelka. Dodać wyskubane świeże kwiatki oraz pozostałe całe łodyżki lawendy, a także gałązkę mięty. Podgrzewać całość regularnie mieszając na bardzo słabym ogniu. 3 duże listki mięty pougniatać mocno palcami, żeby wydobyć aromat i dorzucić do reszty. Podgrzewać śmietankę przez ok. 5-7 minut i uważać, by nie doprowadzić jej do wrzenia.
    3
    Gdy śmietanka dość mocno się zagrzeje, wyłączyć ogień i odstawić na chwilę do wystudzenia. Przestudzoną śmietankę wstawić ponownie na słaby ogień i podgrzewać przez ok. 6-9 minut, co chwilę mieszając. Nie doprowadzać do wrzenia. Jeżeli śmietanka mocno się zagrzeje, wyłączyć ogień wcześniej. Odstawić na kilka minut do przestudzenia.
    4
    Następnie wyciągnąć ze śmietanki łodyżki lawendy oraz miętę. Natomiast kwiatki lawendy pływające luzem zostawić. Wstawić śmietankę do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
    5
    Po kilku godzinach lub na drugi dzień przełożyć do wysokiej miski schłodzoną śmietankę z lawendą, pozostałe 130 ml śmietanki 30%, serek mascarpone oraz cukier puder. Ubijać mikserem najpierw przez 30 sekund na średnich obrotach, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty do uzyskania gęstego kremu. Do gotowego kremu można dodać odrobinę barwnika spożywczego i wymieszać łyżką.
    6
    Gotowym kremem przekładać blaty tortu, dekorować muffinki lub nadziewać rurki. Krem lawendowy świetnie współgra z bezą. Mini Pavlova udekorowane lekkim kremem lawendowo-miętowym oraz świeżymi kwiatkami lawendy wyglądają niezwykle uroczo i smakują wprost fantastycznie. Smacznego!

    4 Comments

    1. Aga*** pisze:

      Jadłam deser, bezę z kremem lawendowym, na malinowym musie. To była poezja smaku. Taki deser to mistrzostwo.

    2. Cukierniczka pisze:

      Zagotowałam śmietankę z lawendą (kupione suszone kwiaty) – wydaje się bardzo aromatyczne ale lekko gorzkie, czy tak ma być?

      • Kotek Żarłotek pisze:

        Możliwe, że trochę za dużo lawendy poszło. Myślę, że po dodaniu cukru pudru i reszty składników, będzie ok 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.