Biszkopt kakaowy na 2 blaty (duża blacha)
Biszkopt kakaowy na 2 blaty (duża blacha)
2021-12-09
Spód kokosowy do ciast (bezglutenowy)
Spód kokosowy do ciast (bezglutenowy)
2021-12-20
W wielu domach przed świętami unosi się smakowity zapach pierniczków. A czy poza ciastem piernikowym i pierniczkami próbowaliście kiedyś likieru piernikowego? Pycha! Można go bardzo łatwo i szybko przygotować samemu w domu.

Składniki na likier piernikowy:

  • 100 g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej)
  • 200 g cukru
  • 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 450 ml wódki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie

Likier piernikowy

1
Połowę mleka skondensowanego przelać do garnka średniej wielkości. Dodać cukier, pokruszoną czekoladę, cynamon, mielone goździki, kardamon, mielony imbir, gałkę muszkatołową oraz kakao. Podgrzewać przez chwilę na słabym ogniu do rozpuszczenia cukru i czekolady, ciągle mieszając trzepaczką lub łyżką.
2
Następnie wyłączyć ogień i dodać resztę mleka skondensowanego oraz wódkę. Wymieszać i przelać przez drobne sitko do butelek.
3
Zakręcić butelki i wstawić na 1 dobę do lodówki do przegryzienia. Po tym czasie można spożywać. Likier najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
4
Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.