Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym
Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym
2019-12-11
Słodkie litewskie precle z kruchego ciasta
Litewskie słodkie precle z kruchego ciasta
2019-12-12
Jedne z moich ulubionych ciastek :) Cudownie delikatne i mięciutkie. Wprost rozpływają się w ustach. Niby sycące, ale tak smaczne, że można je zjeść wszystkie naraz.

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 75 g masła
  • 3 jajka
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 350 ml mleka

Przygotowanie

miękkich litewskich ciastek z ciasta parzonego

1
Do większego garnka wlać mleko, dodać masło i zagotować ciągle mieszając. Wsypać szybkim ruchem mąkę, zdjąć z ognia i energicznie mieszać. Gdy ciasto stanie się gładkie, bez żadnych grudek, wsypać cukier i wymieszać. Odstawić na ok.50 minut, żeby ciasto trochę ostygło.
2
Do przestudzonego ciasta wbijać pojedynczo jajka i mieszać mikserem. Ciasto powinno odejść od ścianek miski i utworzyć jedną wielką kulę. Jeśli po zmiksowaniu ciasto jest dość rzadkie i nie trzyma kształtu, wstawić je z powrotem na ogień i przez chwilę parzyć, ciągle mieszając. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, by po wyciśnięciu ciasteczek trzymało formę.
3
Wkładać ciasto porcjami do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać malutkie ciasteczka okrężnym ruchem.
4
Piec w nagrzanym piekarniku z włączonym termoobiegiem w temperaturze 195-200 stopni przez ok. 15-20 minut, aż ciastka dość mocno się zarumienią. Upieczone ciasteczka ściągać od razu z blachy i układać na talerzu lub kratce do ostygnięcia. Ciastka na początku są twardawe, ale po dłuższej chwili robią się mięciutkie. Najlepsze są na drugi dzień. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.