Surówka do grilla ze szpinakiem i rzodkiewką
Surówka do grilla ze szpinakiem i rzodkiewką
2021-06-08
Tarta z truskawkami i kremem z mascarpone
Tarta z truskawkami i kremem z mascarpone
2021-06-10
Masełko czosnkowe to świetny dodatek do bagietek z grilla lub piekarnika, gotowanych lub pieczonych ziemniaków, a także do jajecznicy i wielu innych dań. Przygotowuje się je bardzo szybko. Na dodatek można wycisnąć masełko przez rękaw cukierniczy tworząc tym samym ciekawe dekoracyjne wzorki, które będą ozdobą stołu na różnych imprezach oraz uroczystościach rodzinnych.

Składniki:

  • 80 g masła w temperaturze pokojowej (można podgrzać w mikrofalówce)
  • 1/3 lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (w zależności od preferencji)
  • 1/3 lub 1/2 łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich lub świeże zioła (np. 2-3 listki mięty i po kilka listków bazylii, rozmarynu, oregano)

Przygotowanie

masełka czosnkowego

1
Miękkie masło wymieszać w miseczce z przyprawami oraz ziołami. Jeżeli masło jest twarde lub prosto z lodówki, można je podgrzewać stopniowo w mikrofalówce co jakiś czas mieszając, aż zrobi się miękkie, ale nie płynne. Jeżeli zioła są świeże, należy je wcześniej posiekać.
2
Tak przygotowanym masełkiem można smarować bagietki, bułki lub chleb i od razu spożywać lub podpiec w piekarniku czy na grillu. Masła czosnkowego można również z powodzeniem użyć do smażenia jajecznicy lub do gotowanych czy pieczonych ziemniaków.
3
Masełko czosnkowe można przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego, póki jest miękkie i wyciskać wzorki. Następnie wstawić do lodówki, żeby masło stężało. Schłodzone masło można ułożyć np. na liściach sałaty lub szpinaku. Tak podane masełko będzie ozdobą stołu na różnych imprezach oraz uroczystościach rodzinnych. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.