Śledzie z buraczkami na cieście francuskim
Śledzie z buraczkami na cieście francuskim
2021-10-16
Jabłecznik przekładany
Jabłecznik przekładany
2021-10-23
Zastanawiasz się, co zrobić z dyni? Proponuję miękkie i aromatyczne ciastka z dyni i banana. Z dodatkiem orzechów i rodzynek smakują przepysznie.

Składniki na ciastka dyniowo-bananowe:

  • 400 g dyni
  • 1 dojrzały banan (może być brązowy)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 80 g rodzynek
  • 70 g orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Miękkie ciastka dyniowe z orzechami

1
Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na kawałki (ja wydrążyłam środek dyni, a skorupkę zostawiłam jako ozdobę na Halloween). Pokrojoną dynię przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem (lub 180 stopni bez termoobiegu) przez ok. 20 minut.
2
Rodzynki zalać letnią wodą i odstawić na ok. 5 minut, następnie odsączyć. Masło roztopić w rondelku na słabym ogniu lub w mikrofalówce. Orzechy włoskie dość drobno posiekać. Mąkę wymieszać z solą, cynamonem, imbirem i goździkami.
3
Upieczone kawałki dyni zetrzeć blenderem razem z bananem na gładką papkę. Dodać cukier oraz roztopione masło i dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać sodę oraz sok z cytryny. Ponownie wymieszać.
4
Dodać mąkę wymieszaną z przyprawami oraz orzechy. Mieszać przez chwilę mikserem na gładką masę. Pod koniec dodać rodzynki. Jeżeli ciasto wyjdzie rzadkie, dodać więcej mąki (tortowej). Nakładać mniej więcej po pół łyżki masy w niewielkich odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem (lub 190 stopni przy grzaniu góra-dół) przez ok. 20-25 minut. Po zakończeniu pieczenia studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 20-30 minut. Następnie wyciągnąć z piekarnika i studzić na kratce. Wystudzone ciastka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.