Szaszłyki z kurczaka
Szaszłyki z kurczakiem z grilla lub piekarnika
2020-06-15
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
2020-06-29
Pancakes dla smakoszy! Proste i szybkie w przygotowaniu pankaces'y dla wielbicieli migdałów i bakalii :)

Składniki na 4 szt.:

  • This is the 1st item
  • This is the 2nd item
  • 100 g mąki tortowej (typ 450), wrocławskiej (typ 500) lub typ 550 do naleśników
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 ml maślanki
  • 20 g masła
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
  • garść płatków migdałów
  • 4 krople aromatu migdałowego
  • opcjonalnie: 1/3 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka oleju do smażenia

Składniki na 8 szt.:

  • This is the 1st item
  • This is the 2nd item
  • 200 g mąki tortowej (typ 450), wrocławskiej (typ 500) lub typ 550 do naleśników
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 ml maślanki
  • 40 g masła
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 2 garście rodzynek
  • 2 garście płatków migdałów
  • 7 kropli aromatu migdałowego
  • opcjonalnie: 2/3 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka oleju do smażenia

Dodatki (opcjonalnie):

  • This is the 1st item
  • This is the 2nd item
  • owoce
  • cukier puder
  • syrop owocowy lub klonowy
  • konfitura
  • sos czekoladowy
  • bita śmietana
  • mieszanka posiekanych orzechów

Przygotowanie

migdałowych pankejków z żurawiną i rodzynkami

1
Jajka i maślankę wyjąć wcześniej z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej przed dalszą obróbką. Masło roztopić w rondelku lub rozpuścić w mikrofalówce.
2
Sodę wsypać do mąki, wymieszać, całość przesiać przez sitko. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową. Odstawić na 10-15 minut.
3
Na rozgrzaną patelnię (najlepiej o średnicy między 10 a 15 cm) wlać łyżeczkę oleju (później olej już nie będzie potrzebny). Po chwili wylać na patelnię ok. 2/3 chochli ciasta, w zależności od grubości, jaką chce się uzyskać. Ciasto jest dość gęste i raczej nie rozłazi się, więc jeśli nie masz odpowiednio małej patelni, możesz spokojnie smażyć na większej, placki powinny utrzymać w miarę okrągły kształt (w razie czego można podregulować kształt łopatką do smażenia). Pancakes smażyć na średnim ogniu przez ok. 70-80 sekund do momentu pojawienia się pęcherzyków na górnej warstwie placka lub zarumienienia spodu. Można smażyć pod przykryciem. Obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30-40 sekund do zarumienienia.
4
Podawać z posiekanymi orzechami, kremem czekoladowym, bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem, konfiturą lub syropem klonowym. Co kto lubi :) Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.