Dyniowe pankejki (pancakes)
Dyniowe pankejki (pancakes)
2021-11-20
Ciastka do stemplowania i wykrawania foremkami
Ciastka do stemplowania i wykrawania foremkami
2021-11-23
Puszysty i delikatny mus czekoladowy - idealny do ciast i tortów. Świetnie współgra z kremem miętowym, porzeczkowym, wiśniami z nalewki oraz świeżymi owocami. Można go również wykorzystać do różnych pysznych deserów.

Składniki na mus czekoladowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 7 łyżek nutelli (ok. 130 g)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie

Mus czekoladowy do tortów i ciast

1
Żelatynę wsypać do 100 ml zimnej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 5-7 minut do napęcznienia. Pod koniec tego czasu w niedużym garnku zagotować 1-2 szklanki wody. Następnie zmniejszyć ogień, a na garnek nałożyć sitko w taki sposób, żeby gotująca się woda nie sięgała dna sitka. Jeżeli woda będzie nachodzić na sitko, wylać trochę, by sitko znajdowało się nad wodą.
2
Do sitka wstawić kubek z napęczniałą żelatyną. Podgrzewać na parze co chwilę mieszając łyżeczką do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, aż woda zrobi się przezroczysta, bez żadnych grudek. Może to zająć kilka minut. Należy uważać, by żelatyna nie zrobiła się bardzo gorąca. Gdy żelatyna całkiem się rozpuści, odstawić do lekkiego przestudzenia.
3
W międzyczasie czekoladę mleczną oraz gorzką połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Serek mascarpone oraz śmietankę 30% przełożyć do wysokiej miski i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez ok. 4-5 minut do uzyskania sztywnego kremu.
4
Następnie dodać 7 łyżek nutelli i przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Do lekko przestudzonej żelatyny dodać łyżeczkę kremu i wymieszać. Następnie dodać żelatynę do reszty kremu i jeszcze przez krótką chwilę ubijać mikserem do dokładnego połączenia składników.
5
Gotowym kremem przełożyć spody tortu lub ciasta. Schować na kilka godzin do lodówki. Schłodzony krem ma dość sztywną konsystencję i nie rozlewa się przy krojeniu ciasta. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.