Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
2020-01-04
Ciasto z pierniczków i mascarpone
Ciasto z pierniczków i mascarpone
2020-01-05
Jogurtowe pancakes'y można jeść na śniadanie, obiad i kolację. Z bitą śmietaną, owocami, czekoladą, syropem klonowym lub daktylowym. Do wyboru do koloru ;) Smakują wyśmienicie :)

Składniki na pankejki:

  • 300 g mąki wrocławskiej typ 500 lub tortowej typ 450
  • 5 jajek
  • 3-4 łyżki cukru
  • 375 ml mleka
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego lub typu greckiego
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju do smażenia

Dodatki (opcjonalnie):

  • owoce
  • cukier puder
  • syrop owocowy lub klonowy
  • konfitura
  • sos czekoladowy
  • bita śmietana

Przygotowanie

pankejków na mleku i jogurcie

1
Jajka, jogurt i mleko wyciągnąć wcześniej z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej przed dalszą obróbką. Sodę wsypać do jogurtu, wymieszać i odstawić na kilka minut. W tym czasie przesiać mąkę ze szczyptą soli.
2
Jajka ubijać z cukrem do zyskania konsystencji kremowej pianki. Wlać olej i mleko, wymieszać. Następnie dodać mąkę przesianą z solą oraz jogurt z sodą. Miksować do połączenia składników. Gotowe ciasto odstawić na 10-15 minut.
3
Na rozgrzaną patelnię (najlepiej o średnicy między 10 a 15 cm) wlać łyżeczkę oleju (później olej już nie będzie potrzebny). Po chwili wylać na patelnię ok. 2/3 chochli ciasta, w zależności od grubości, jaką chce się uzyskać. Ja akurat nie mam takiej małej patelni, ale na patelnię do naleśników kładę okrągłą foremkę do wykrawania ciastek/pierników o średnicy 12 cm (można użyć specjalnych foremek silikonowych; w przypadku metalowych foremek trzeba bardzo uważać, by nie poparzyć się przy wypychaniu placka z foremki w celu jego obrócenia). Pancakes smażyć na średnim ogniu przez ok. 60-90 sekund do momentu pojawienia się licznych pęcherzyków na górnej warstwie placka. Obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30-40 sekund.
4
Podawać z kremem czekoladowym, bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem, konfiturą lub syropem klonowym czy daktylowym. Co kto lubi :) Smacznego!
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.