Sałatka z makreli z jajkiem i pomidorkami
Sałatka z makreli z jajkiem i pomidorkami
2021-09-08
Nalewka miętowa
Nalewka miętowa
2021-09-09
Pianka jogurtowa to ciekawa i smaczna alternatywa dla ciężkich mas tortowych. Można ją łączyć z innymi kremami (np. na bazie mascarpone) oraz owocami.

Składniki na piankę jogurtową do tortu:

  • 525 g jogurtu owocowego (np. truskawkowego lub wiśniowego)
  • 1 galaretka owocowa (o tym samym smaku, co jogurt)
  • 250 ml wody

Przygotowanie

Pianka jogurtowa (masa tortowa)

1
Galaretkę owocową rozpuścić w 250 ml bardzo gorącej wody. Odstawić do całkowitego wystudzenia, co jakiś czas mieszając galaretkę, żeby dokładnie się rozpuściła. Wystudzoną galaretkę przelać do wysokiej miski, dodać jogurt owocowy i ubijać mikserem na średnich lub wysokich obrotach przez ok. 3-4 minuty.
2
Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy pianka jogurtowa zacznie tężeć, wylać ją na biszkopt ułożony w rancie lub tortownicy. Wstawić z powrotem do lodówki do stężenia.
3
Następnie przykryć kolejną warstwą tortu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.