Kopytka
Jak mrozić kopytka?
2023-04-23
Tarta z łososiem i mozzarellą
Tarta z łososiem i mozzarellą
2023-05-16
Okazuje się, że pyszne i soczyste żeberka wcale nie są trudne do zrobienia. Wystarczy przygotować dobrą marynatę i zostawić w niej żeberka na kilka lub kilkanaście godzin, a następnie upiec w piekarniku. Prosto, smacznie i sycąco :)

Składniki na pieczone żeberka:

  • 1 kg żeberek wieprzowych surowych
  • 5 łyżek miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki musztardy, najlepiej sarepskiej lub francuskiej
  • 1 duża papryka czerwona
  • 100 ml bulionu lub wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • opcjonalnie: świeże zioła - tymianek, bazylia, oregano, rozmaryn (zamiast świeżych ziół można dać po 1/3 łyżeczki suszonych)
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki ketchupu
  • opcjonalnie: 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 ziela angielskie

Przygotowanie

Pieczone żeberka - miękkie i soczyste

1
W miseczce wymieszać olej, musztardę, sól, pieprz czarny, paprykę ostrą, słodką i wędzoną (opcjonalnie) oraz imbir. Dodać ketchup, świeże lub suszone zioła oraz połowę miodu (jeżeli miód jest mocno skrystalizowany można chwilę podgrzać w kąpieli wodnej, żeby był płynny). Czosnek pokroić na plasterki i dodać do marynaty.
2
Żeberka pokroić tak, by w każdym kawałku była jedna kość. Następnie każdy kawałek posmarować marynatą, przełożyć do większej miski i wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin (można też zamarynować mięso dwa dni wcześniej przed planowanym pieczeniem).
3
Przed pieczeniem pokroić czerwoną paprykę w grubsze paski. Zamarynowane żeberka oraz pokrojoną paprykę przełożyć do rękawa do pieczenia i ostrożnie dodać bulion oraz wino (opcjonalnie). W przypadku braku rękawa do pieczenia można użyć naczynia żaroodpornego lub blaszki i przykryć folią aluminiową.
4
Piec w rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach z termoobiegiem przez ok. 70 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i ostrożnie odciąć górę rękawa do pieczenia. Wyciągnąć paprykę i odstawić na bok. Żeberka posmarować pozostałym miodem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec dalej w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut, aż mięso zrobi się miękkie, lekko zarumienione i będzie łatwo odchodzić od kości.
5
Na sam koniec dorzucić paprykę na krótką chwilę z powrotem do żeberek w piekarniku, żeby się zagrzała. W ten sposób będzie bardziej soczysta. Ja tym razem nie wyciągnęłam papryki po rozcięciu rękawa i zbytnio się rozgotowała. Podawać z ziemniakami, kopytkami lub innymi dodatkami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.