Pizza z salami – ciasto z automatu do chleba

Polędwiczki z makaronem w sosie z pomidorów i mascarpone
Polędwiczki z makaronem w sosie z pomidorów i mascarpone
2020-11-10
Deser z kremem czekoladowym i ciastkami
Deser z kremem czekoladowym i ciastkami
2020-11-11
Domowa pizza z salami, kukurydzą i papryką, a ciasto ugniecie za Ciebie automat do wypieku chleba. Co tu dużo mówić? Po prostu daj się skusić :)

Składniki na ciasto (3 blachy):

  • This is the 1st item
  • This is the 2nd item
  • 600 g mąki pszennej (typ 450 lub 650)
  • 30 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant
  • 350 ml mleka (ewentualnie wody)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy

Składniki na sos pomidorowy:

  • This is the 1st item
  • This is the 2nd item
  • puszka krojonych pomidorów (lub przecier pomidorowy rozrobiony na pół z wodą)
  • lyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka soli czosnkowej lub zwykłej
  • pieprz
  • łyżka oliwy lub oleju

Dodatki na 1 pizzę:

  • This is the 1st item
  • This is the 2nd item
  • ok. 100 g żółtego sera (tartego lub w kostce)
  • kilka plasterków salami
  • 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 mała papryka czerwona
  • opcjonalnie: pół papryki żółtej
  • opcjonalnie: ćwiartka papryki zielonej
  • opcjonalnie: 1/3 kulki mozzarelli (ok. 30 g po odsączeniu)

Dodatki na 3 pizze:

  • This is the 1st item
  • This is the 2nd item
  • ok. 300 g żółtego sera (tartego lub w kostce)
  • kilkanaście plasterków salami
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 duże papryki czerwone
  • opcjonalnie: 1 duża papryka żółta
  • opcjonalnie: pół papryki zielonej
  • opcjonalnie: 1 kulka mozzarelli (ok. 100 g po odsączeniu)

Przygotowanie

pizzy z salami

1
Do automatu do pieczenia chleba dodać w następującej kolejności: mleko lub wodę (najlepiej ciepłe, ale nie gorące), oliwę, cukier, sól, mąkę oraz pokruszone świeże drożdże lub drożdże instant. Wybrać program do ugniatania ciasta (w moim automacie ten program nazywa się "ciasto zagniatane" i trwa 1 godz. i 50 minut).
2
PRZYGOTOWANIE SOSU: pomidory z puszki przelać do wysokiego naczynia. Dodać zioła (jeżeli są świeże, najpierw posiekać), sól, pieprz oraz oliwę (ewentualnie olej). Wszystko razem zmiksować. Sos gotowy!
3
Blat oraz wałek posypać delikatnie mąką lub posmarować odrobiną oleju. Wyrobione ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować każdą część i nadać odpowiednią formę. Jeżeli ciasto nie jest wystarczająco elastyczne, pougniatać je przez kilka minut w rękach (im mniejsze kawałeczki, tym będzie łatwiej i szybciej nadać ciastu odpowiednią konsystencję).
4
Blachę posmarować odrobiną oliwy lub oleju, a następnie ułożyć na niej rozwałkowane ciasto. W miejscach, gdzie ciasto nie dochodzi do brzegów formy, rozciągnąć je delikatnie lub poprawić małym wałeczkiem. Odstawić na ok. 10-15 minut, żeby ciasto jeszcze trochę podrosło.
5
Salami pokroić na mniejsze kawałeczki. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Paprykę pokroić w kostkę lub pióra.
6
Włączyć piekarnik, żeby zaczął się nagrzewać. Ustawić temperaturę na 220 stopni, grzanie góra-dół (czas pieczenia ok. 15-20 minut).
7
Posmarować ciasto wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i poukładać dodatki - najpierw salami, następnie paprykę oraz kukurydzę. Nie dodawać na razie żółtego sera!
8
Gdy piekarnik się nagrzeje, wsadzić pierwszą blachę (każdą pizzę pieczemy pojedynczo). Po ok. 7 minutach wyciągnąć blachę i zamknąć drzwiczki piekarnika, by nie spadła temperatura. Szybko posypać pizzę żółtym serem i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez kolejne 6-9 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy spód ciasta jest lekko zarumieniony. Ciasto nie powinno być blade.
9
Brzegi upieczonej pizzy można ewentualnie posmarować odrobiną oliwy, żeby nie wysychały. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.