Pizza z szynką i pieczarkami – ciasto z automatu do chleba

Serek chrzanowy
Serek chrzanowy z jogurtu naturalnego
2020-11-18
Lukier do pierniczków i ciastek
Lukier królewski do ciastek i pierniczków
2020-11-20
Chyba każdy ma swoją ulubioną pizzę - hawajską, pepperoni lub z owocami morza. Tym razem proponuję przepis na pizzę z szynką i pieczarkami, z ciastem ugniatanym przez automat do chleba. A Ty jakie smaki preferujesz?

Składniki na ciasto (3 blachy):

  • 600 g mąki pszennej (typ 450 lub 650)
  • 30 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant
  • 350 ml mleka (ewentualnie wody)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy

Składniki na sos pomidorowy:

  • puszka krojonych pomidorów (lub przecier pomidorowy rozrobiony na pół z wodą)
  • lyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka soli czosnkowej lub zwykłej
  • pieprz
  • łyżka oliwy lub oleju

Dodatki na 1 pizzę:

  • ok. 100 g żółtego sera (tartego lub w kostce)
  • kilka plasterków szynki
  • 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
  • 6-8 niedużych pieczarek (ok. 160 g)
  • 1 mała papryka czerwona
  • opcjonalnie: pół papryki żółtej
  • opcjonalnie: ćwiartka papryki zielonej

Dodatki na 3 pizze:

  • ok. 300 g żółtego sera (tartego lub w kostce)
  • kilkanaście plasterków szynki
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • ok. 500 g pieczarek
  • 2 duże papryki czerwone
  • opcjonalnie: 1 duża papryka żółta
  • opcjonalnie: pół papryki zielonej

Przygotowanie

pizzy z szynką i pieczarkami

1
Do automatu do pieczenia chleba dodać w następującej kolejności: mleko lub wodę (najlepiej ciepłe, ale nie gorące), oliwę, cukier, sól, mąkę oraz pokruszone świeże drożdże lub drożdże instant. Wybrać program do ugniatania ciasta (w moim automacie ten program nazywa się "ciasto zagniatane" i trwa 1 godz. i 50 minut).
2
PRZYGOTOWANIE SOSU: pomidory z puszki przelać do wysokiego naczynia. Dodać zioła (jeżeli są świeże, najpierw posiekać), sól, pieprz oraz oliwę (ewentualnie olej). Wszystko razem zmiksować. Sos gotowy!
3
Blat oraz wałek posypać delikatnie mąką lub posmarować odrobiną oleju. Wyrobione ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować każdą część i nadać odpowiednią formę. Jeżeli ciasto nie jest wystarczająco elastyczne, pougniatać je przez kilka minut w rękach (im mniejsze kawałeczki, tym będzie łatwiej i szybciej nadać ciastu odpowiednią konsystencję).
4
Blachę posmarować odrobiną oliwy lub oleju, a następnie ułożyć na niej rozwałkowane ciasto. W miejscach, gdzie ciasto nie dochodzi do brzegów formy, rozciągnąć je delikatnie lub poprawić małym wałeczkiem. Odstawić na ok. 10-15 minut, żeby ciasto jeszcze trochę podrosło.
5
Szynkę pokroić na mniejsze kawałeczki. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Paprykę pokroić w kostkę lub pióra.
6
Włączyć piekarnik, żeby zaczął się nagrzewać. Ustawić temperaturę na 220 stopni, grzanie góra-dół (czas pieczenia ok. 15-20 minut).
7
Posmarować ciasto wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i poukładać dodatki - najpierw szynkę, następnie paprykę, kukurydzę i pieczarki. Nie dodawać na razie żółtego sera!
8
Gdy piekarnik się nagrzeje, wsadzić pierwszą blachę (każdą pizzę pieczemy pojedynczo). Po ok. 7 minutach wyciągnąć blachę i zamknąć drzwiczki piekarnika, by nie spadła temperatura. Szybko posypać pizzę żółtym serem i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez kolejne 6-9 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy spód ciasta jest lekko zarumieniony. Ciasto nie powinno być blade.
9
Brzegi upieczonej pizzy można ewentualnie posmarować odrobiną oliwy, żeby nie wysychały. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.