Krem malinowy ze świeżych malin
Krem malinowy ze świeżych malin
2021-08-13
Deser w pucharku z malinami i mascarpone
Deser w pucharku z malinami i mascarpone
2021-08-15
Racuchy ze śliwkami to świetny pomysł na szybkie i bardzo smaczne letnie śniadanie, przekąskę lub kolację.

Składniki na placki ze śliwkami:

  • 6 śliwek (żółtych lub fioletowych)
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego lub typu greckiego
  • 1 szklanka* mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju rzepakowego
  • olej do smażenia

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

Placki ze śliwkami

1
Mleko, jogurt i jajko wymieszać w misce trzepaczką. Dodać roztopione masło lub olej i wymieszać.
2
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cynamon. Dokładnie wymieszać trzepaczką. Śliwki cienko pokroić i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
3
Patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Placuszki można smażyć na sucho lub na rozgrzanym oleju do zarumienienia spodu. Następnie obrócić i smażyć do zarumienienia drugiej strony. Placki smażone na sucho są bardziej chrupiące, ale ich smak nie każdemu może odpowiadać. Warto spróbować obu wersji.
4
Śliwkowe placki świetnie smakują polane miodem. Można je też posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.