Chatka z piernika
Chatka z piernika
2021-11-15
Seromakowiec
Seromakowiec
2021-11-18
Prosty przepis na przepyszne ciasteczka wyciskane przez maszynkę do ciastek. Jednocześnie miękkie i kruche, kuszą różnorodnymi kształtami i smakiem. Moja rodzinka najchętniej zjadłaby wszystkie na raz ;)

Składniki na półkruche ciastka z maszynki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • półtorej szklanki* cukru pudru
  • 300 g masła (schłodzonego)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego lub waniliowego
  • 80 ml mleka

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Ciasto na te ciasteczka jest proste i szybkie do zrobienia. Pewnych trudności może jednak przysporzyć sama maszynka, jeżeli posługujesz się nią pierwszy raz. Jeżeli nie dasz rady z maszynką, odrywaj po kuleczce ciasta i spłaszczaj na blaszce.

  • Wyciskając ciasteczka przykładaj maszynkę do blachy lub trzymaj parę milimetrów nad nią, a po wyciśnięciu ciastka, unieś maszynkę pewnym ruchem do góry.

  • Ciasteczka wyciskaj bezpośrednio na blachę do pieczenia, nie smaruj jej tłuszczem ani nie wykładaj papierem do pieczenia, gdyż wtedy ciasto nie przyklei się do podłoża i będzie się odrywać przy unoszeniu maszynki do góry.

  • Może się zdarzyć, że wybrana końcówka do maszynki nie będzie odpowiednia do danego ciasta. Wypróbuj wtedy inne końcówki.

  • Przygotowanie

    Półkruche ciastka wyciskane przez maszynkę

    1
    Mąkę tortową wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i masło pokrojone na małe kawałki. Posiekać całość nożem lub za pomocą siekacza/rozdrabniacza do kruchych ciast.
    2
    Następnie zrobić w mące wgłębienie i dodać żółtka, aromat migdałowy lub waniliowy oraz mleko. Zagnieść szybko ciasto i uformować kulę (ważne, żeby ciasto nie zdążyło się zbytnio zagrzać). Jeżeli ciasto bardzo klei się do rąk, dodać więcej mąki. Zawinąć kulę w folię spożywczą i schować na ok. 30 minut do lodówki.
    3
    Odrywać po kawałku ciasta (masa będzie dość miękka) i wkładać do maszynki do ciastek. Blachy do pieczenia niczym nie smarować ani nie przykrywać. Przykładać maszynkę do blachy i wyciskać ciastka bezpośrednio na blaszkę. Należy wyczuć, czy wystarczy jedno przyciśnięcie tłoczka/rączki od maszynki, czy potrzeba więcej, żeby ciasteczko miało odpowiedni kształt i grubość.
    4
    Piec w rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach z termoobiegiem przez ok. 10-17 minut do zarumienienia. Im bledsze ciastka, tym bardziej miękkie. Im bardziej rumiane, tym bardziej kruche (jednak nie twarde, lecz nadal miękkie). Po upieczeniu ściągać ciastka z blachy i studzić na kratce lub na talerzu. Na przestudzoną blachę wyciskać kolejną porcję ciastek.
    5
    Ciastka można długo przechowywać w zamkniętym pojemniku. Są idealne na święta i na co dzień. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.