Pierniczki świąteczne
Pierniczki świąteczne
2020-01-04
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
2020-01-04
Sklepowe przyprawy do piernika w dużej mierze składają się z cukru. Zrób własną przyprawę, będzie o niebo lepsza :) A pierniczki z taką domową przyprawą wyjdą niebiańsko pyszne!

Składniki na przyprawę do piernika:

  • 3 łyżeczki goździków mielonych
  • 9 płaskich łyżeczek cynamonu (ok. 10 g)
  • 3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ok. 35 ziarenek kolendry
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 ziarenko ziela angielskiego

Przygotowanie

przyprawy do piernika

1
Ziarenka kolendry rozdrobnić w moździerzu lub za pomocą wałka. Jeżeli nie uda się zetrzeć kolendry na proszek, rozetrzeć grudki między palcami. Ziele angielskie zetrzeć na tarce, a następnie rozdrobnić wałeczkiem, ewentualnie w moździerzu. Wszystko razem wymieszać.
2
Przechowywać szczelnie zamknięte, najlepiej w małym szklanym słoiczku (ja używam słoiczków po niemowlęcych deserkach). W razie potrzeby dodawać 1/4 mieszanki na porcję ciasta do pierników (przy założeniu, że porcja ciasta zawiera ok. 500-750 g mąki).
3
Domowa mieszanka ma zdecydowanie bardziej intensywny smak i aromat od klasycznej przyprawy ze sklepu. Standardowa przyprawa z marketu często zawiera cukier i mąkę (warto przeczytać skład na etykiecie przed zakupem). Proporcje przyprawy dodawane do ciasta piernikowego będą więc różne w zależności od składu mieszanki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.